Evolutii economice preocupante
Economia României a crescut cu 2% în 2023, însă inflaţia a continuat să fie unul dintre factorii de risc la adresa nivelului de trai.
Sorin Iordan, 15.02.2024, 11:22
Economia României a crescut cu două procente în 2023, a anunţat Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti. În context, produsul intern brut al Uniunii Europene şi al zonei euro s-a majorat, anul trecut, cu doar cu 0,5%. Creşterea economiei româneşti a venit pe fondul diminuării deficitului balanţei comerciale, care s-a situat la aproximativ 29 de miliarde de euro, cu peste 5,1 miliarde mai redus decât cel înregistrat în 2022.
Exporturile României au depăşit anul trecut 93 de miliarde de euro, cu 1,3% mai mult decât în 2022, în vreme ce importurile au fost de aproximativ 122 de miliarde de euro, cu 3,2 procente sub valoarea din 2022.
Totodată, salariul mediu net în România a ajuns la 5.079 de lei în decembrie anul trecut, iar cel mediu brut a fost de 8.300 lei. Comparativ cu luna decembrie a anului 2022, salariile românilor au crescut cu 15,5%. Cele mai mari venituri au fost înregistrate în domeniul fabricării produselor din cocs şi din ţiţei, în vreme ce la polul opus, cele mai mici salarii au fost acordate în industria ospitalităţii, hoteluri şi restaurante.
Majorarea veniturilor continuă însă să fie erodată de creşterea preţurilor. INS a anunţat că rata anuală a inflaţiei a fost luna trecută de 7,41%, cu 0,8 procente mai mare decât în decembrie 2023. Cel mai mult au crescut tarifele serviciilor, cu 1,55%, urmate de preţurile mărfurilor alimentare, cu peste 1,3 procente, respectiv cele ale produselor nealimentare, cu 0,74%.
Scumpiri semnificative au fost înregistrate cu precădere în cazul tarifelor de transport aerian, care au crescut cu peste 21% şi al serviciilor poştale, care s-au majorat cu aproape 17,3 procente. În topul scumpirilor se mai află serviciile de apă, canal, salubritate, cu aproape 4,2%, dar şi fructele proaspete, legumele şi conservele de legume şi fructe, cu majorări medii de peste trei procente fiecare. Ieftiniri mai importante au fost consemnate la produsele de morărit şi la uleiul comestibil.
Datele statistice confirmă cea mai recentă proiecţie a Băncii Naţionale a României, care anticipa majorarea ratei anuale a inflaţiei la începutul anului sub impactul creşterii şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte. Banca centrală prognozează însă şi reluarea scăderii inflaţiei, dar într-un ritm încetinit, atât comparativ cu 2023, cât şi cu estimările anterioare.
Analiştii financiari apreciază că principalele riscuri şi incertitudini la adresa traiectoriei viitoare a inflaţiei provin din conduita Guvernului în ceea ce priveşte politica fiscală şi de venituri. Printre factorii identificaţi se regăsesc creşterea salariilor din sectorul public, impactul noii legi a pensiilor şi măsurile suplimentare care ar putea fi implementate de Executiv în vederea continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv iniţiate de Comisia Europeană. Acestor riscuri li se adaugă războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu şi evoluţiile economice din Europa