Evoluţii economice pozitive
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, iar datele arată că evoluţia economiei româneşti este pozitivă.
Corina Cristea, 09.05.2014, 12:59
Cu o creştere economică de 3,5% în 2013, România a început anul în forţă, iar evoluţia pozitivă din primele luni arată că economia se consolidează şi intră într-un ciclu de dezvoltare sustenabilă. Ideea a fost subliniată de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a prezentat, în această săptămână, raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Banca Centrală a îmbunătăţit prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 3,5 la 3,3%, deoarece s-au consemnat evoluţii favorabile în cazul tuturor factorilor determinanţi ai dinamicii preţurilor de consum, a explicat Mugur Isărescu:
Tendinţa generală arată o calmare pe toate fronturile a inflaţiei României. În trimestrul I al acestui an avem o evoluţie a preţurilor de consum care a rămas aproape la 1% în toate cele trei luni – ianuarie, februarie şi martie. Preţurile la legume şi fructe au continuat să scadă. Nu avem probleme în ceea ce priveşte piaţa muncii, cu alte cuvinte, salariile cresc, dar sunt în corelaţie cu productivitatea. Bineînţeles este vorba şi de anul agricol: nu arată deloc rău situaţia din agricultură acum. Dar ştiţi cum este: toamna se numără bobocii.”
Guvernatorul a precizat că valorile situate în preajma nivelului de 1% consemnate de rata inflaţiei în prima parte a acestui an s-au datorat atât recoltei abundente de anul trecut, raportată la un an agricol 2012 foarte slab, cât şi taxei pe valoarea adăugată diminuată pentru pâine şi produse de panificaţie. În plus, s-a reluat tendinţa descendentă a cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional.
Prudent, Mugur Isărescu a amintit că există, însă, şi factori care ar putea determina o inflaţie mai mare decât cea prognozată. Iar între aceştia se numără dinamica preţurilor materiilor prime pe pieţele internaţionale şi ale alimentelor pe piaţa internă, incertitudinile privind implementarea fermă şi consecventă a reformelor structurale în contextul anului electoral şi mai ales coordonatele mediului extern, marcate parcă mai mult ca niciodată de incertitudini.
Guvernatorul BNR a vorbit şi despre aprecierea monedei naţionale faţă de euro şi dolarul american, dar, în opinia sa, este mai degrabă vorba despre o chestiune de conjunctură datorată în parte situaţiei regionale, decât performanţelor economiei româneşti. Mugur Isărescu a anunţat şi că România a rambursat cea mai mare parte din împrumutul de 12 miliarde de euro, luat în 2009 de la FMI. Până la sfârşitul anului, Bucureştiul mai are de returnat mai puţin de 10% din total, iar în 2015 împrumutul se va stinge.