Evoluție îngrijorătoare a pandemiei
Ministrul român al Sănătăţii face apel către populaţie şi agenţii economici să respecte recomandările de protecţie sanitară.
Roxana Vasile, 20.07.2020, 11:47
Criza sanitară provocată de Covid-19 nu pare să dea semne de oboseală. În baza informațiilor oficiale, în România, zilnic sunt contabilizate câteva zeci de decese asociate noului coronavirus şi câteva sute de noi cazuri de îmbolnăvire. A crescut ușor şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă – este vorba de circa 300.
Potrivit autorităților, în cele cinci luni de când a debutat criza, numărul total al românilor infectați este în jur de 38.000, din care mai bine de 60% s-au vindecat și peste 2.000 au decedat. Rezultă că, la ora actuală, în România sunt maximum 13.000 de cazuri de îmbolnăvire la o populație de peste 19 milioane de persoane.
În acest context, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a declarat preocupat de nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară cu precădere pe Valea Prahovei din Carpații Meridionali și pe litoralul la Marea Neagră, unde, în plin sezon estival, oamenii uită de restricțiile încă în vigoare – purtarea obligatorie a măștii în spații publice închise și păstrarea distanței fizice.
Situaţia, spune Nelu Tătaru, ar trebui să-i preocupe pe români, care odată întorși în oraşele lor, pot genera transmiteri comunitare accentuate. Sunt arătate cu degetul judeţe precum Argeş și Dâmboviţa, din sudul țării, precum și Buzău, Brăila şi Galaţi, din sud-est, unde creşterea numărului de cazuri s-a accentuat în ultima perioadă.
Nelu Tătaru se bazează, însă, pe legea carantinei și izolării, adoptată săptămâna trecută: Suntem într-un moment destul de dificil. Vom avea două săptămâni destul de grele pe care, în contextul în care apare şi legea marţi, o să le putem gestiona, dar trebuie o colaborare atât din partea agenţilor economici, cărora le-am facilitat redeschiderea unor afaceri în contextul relaxărilor, cât şi a populaţiei civile, care ar trebui să respecte normele de aplicare şi funcţionare a acestor relaxări. În funcţie de evoluţie, vor exista şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii, noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă.”
Probleme mai mici sau mai mari generate de pandemie sunt peste tot în lume – din decembrie până acum au murit peste 600 de mii de oameni. Afectate puternic sunt Statele Unite ale Americii, cu peste 140 de mii de decese, urmate de Brazilia, Marea Britanie, Mexic și Italia. Președintele american Donald Trump s-a declarat convins că boala provocată de noul coronavirus va dispărea. Nu putem decât să sperăm că așa va fi.