Evenimente muzicale de anvergură
Festivalului Neversea din România, considerat cel mai mare festival de muzică desfăşurat pe o plajă din Europa, a reunit 150 de artişti din peste 20 de ţări.
Daniela Budu, 11.07.2022, 11:44
După ani de pandemie, vara aceasta a venit pentru români cu unele dintre cele mai așteptate festivaluri muzicale. Un eveniment care atrage an de an zeci de mii de persoane la malul mării s-a încheiat duminică, după 4 zile şi 4 nopţi de distracţie. A patra ediție a Festivalului Neversea, considerat cel mai mare festival de muzică desfăşurat pe o plajă din Europa, a reunit 150 de artişti din peste 20 de ţări. Ultima noapte la Neversea l-a avut cap de afiş pe rapperul american TYGA, unul dintre cei mai în vogă artişti de peste Ocean. Recitalurile de pe scena principală au fost deschise, ca şi în serile precedente, de un artist român.
Delia a reuşit să facă din nou spectacol la Neversea ca şi la ediţia de acum trei ani. Delia: Foarte bună atmosfera, a fost un schimb foarte interesant de energie între mine şi oamenii adunaţi. Mi-a plăcut foarte tare. Pot să zic că am avut emoţii şi nu mi se întâmplă foarte des să am emoţii.
În fiecare zi, peste 60 de mii de fani de toate vârstele s-au distrat pe plaja Neversea. Edy Chereji, membru al echipei de organizare a festivalului: Neversea este în 2022 primul eveniment după pandemie care se desfăşoară fără restricţii şi atunci sigur că apetitul oamenilor e clar că a fost mult mai mare, au venit mult mai dornici de distracţie şi au recuperat anul acesta trei ediţii într-una singură. DJ Dimitri Vegas & Like Mike au făcut spectacol, iar DJ-ul german Tujamo a încheiat festivalul pe plaja Neversea din Constanţa.
S-a încheiat şi a XXVI-a ediție a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, din județul Caraș Severin. Timp de patru zile au urcat pe scena evenimentului legende ale muzicii jazz din România şi străinătate. Unii dintre cei mai buni muzicieni români s-au reunit la Romanian Jazz Meeting. Festivalul a avut, în premieră, trei seri dedicate jazzului din Norvegia, Finlanda și Suedia. A participat şi legendara trupă Soft Machine, aflată în turneul care marchează 55 de ani de activitate, precum și Charles Lloyd, aflat în ultimul său turneu european. Au fost, în total, 27 de concerte, trei proiecții de film și o lansare de album.
Tot săptămâna trecută, Filarmonica de Stat Sibiu a organizat ‘Concerte estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane’. Festivalul îşi propune, de 19 ediții, realizarea pe perioada verii a unei serii de concerte speciale cu participare internaţională. În spaţii mai mult sau mai puţin convenţionale, au fost prezentate lucrări muzicale din repertoriul clasic (muzică barocă, valsuri, uverturi) dar şi lucrări inedite (muzică de film, rock simfonic, pop, muzică de divertisment) din creaţia compozitorilor români şi străini. În acest an s-a remarcat concertul ‘Sophisticated Lady’, susţinut de Bucharest Jazz Orchestra alături de mai mulți soliști români. Și vara continuă cu alte evenimente muzicale precum Electric Castle, între 13-17 iulie, sau Untold, între 4-7 august, ambele în județul Cluj, Summer Well, la Buftea, lângă capitală, între 12-14 august sau Living Rock, la Tuzla, în judetul Constanța, între 19-21 august.