Evaluări după Brexit
În mod oficial, numărul muncitorilor români din Marea Britanie este de circa 200 de mii. Cum vor fi afectaţi aceştia de decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană şi cum a fost primit la Bucureşti rezultatul referendumului?
Corina Cristea, 27.06.2016, 12:48
Rezultatul referendumului din Marea Britanie pune Uniunea Europeană în faţa unei situaţii fără precedent, pe care decidenţii de la Bruxelles, dar şi fiecare lider european trebuie să înveţe să o gestioneze. La Bucureşti, la scurt timp după aflarea deciziei luată de britanici, preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe premierul Dacian Cioloş şi pe liderii partidelor.
Iar concluzia discuţiilor a fost anunţată, ulterior, de şeful statului -România va gestiona fără probleme majore impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Preşedintele a spus că a primit asigurări din partea guvernatorului că BNR s-a pregătit pentru Brexit şi, deşi cursul leului a avut de suferit de pe urma referendumului, pierderea este moderată comparativ cu situaţia celorlalte valute central şi est-europene.
Procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi unul lung, vor avea loc negocieri în acest sens, la care România va participa şi va avea grijă de interesele proprii, a mai spus, pe de altă parte, Klaus Iohannis: România va negocia în aşa fel încât interesul ei să fie protejat. Şi, foarte important, România va negocia în aşa fel încât să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie. Este important de ştiut că Marea Britanie, după ieşirea din Uniunea Europeană, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat în relaţia cu Uniunea Europeană.”
Pentru România este important să participe activ în perioada următoare la discuţiile din interiorul Uniunii, dar şi să ia deciziile corecte pentru evoluţia sa, susţine şi premierul Dacian Cioloş: România se bucură de o situaţie economică bună în momentul de faţă şi e foarte important ca prin măsurile pe care le luăm, prin atitudinea pe care o vom avea în perioada imediat următoare şi la nivelul guvernului, dar şi la nivelul clasei politice să facem în continuare din această situaţie economică un atu pentru a creşte rolul şi impactul pe care România îl poate avea ca stat membru în Uniunea Europeană în discuţiile care vor urma. Şi, din acest punct de vedere, nu pot decât să invit la prudenţă în deciziile politice care vor fi luate în acest an electoral, mai ales decizii politice care pot avea un impact asupra bugetului şi asupra economiei.”
Toţi factorii politici de la Bucureşti consideră că România trebuie să rămână pe calea europeană, pentru că Uniunea Europeană este un proiect valoros care trebuie continuat.