Evaluare pozitivă de la Standard & Poor’s
Una dintre cele mai mari agenții internaționale de rating financiar confirmă stabilitatea economiei României și perspectivele de creștere în următorii ani.
Daniela Budu, 14.10.2024, 12:30
Agenţia Internaţională de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul bun al datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilă ale României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută.
În general, stabilirea ratingului unei țări ia în considerare factori ca evoluția economiei, volumul investițiilor străine publice și private, transparența pieței de capital și rezervele valutare, dar şi gradul de stabilitate politică. Astfel, în cazul României, decizia s-a bazat, în principal, pe evoluţia economică bună, pe nivelul moderat al datoriei externe, dar şi pe o perspectivă de creştere importantă pentru următorii trei ani.
Raportul evidenţiază, de asemenea, situaţia bună pe piaţa muncii, unde şomajul rămâne aproape de minimele istorice. Potrivit documentului, economia României va înregistra o creştere de 1,6% în acest an, dar va avea o dublare a ritmului în următorii trei ani, respectiv o medie de circa 3 procente, în condiţiile în care ţara va beneficia de fonduri europene importante, atât din Cadrul Financiar Multianual, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Ratingul României ar putea retrograda, avertizează, însă, agenția de evaluare financiară, dacă deficitul va depăşi previziunile şi dacă persistă şi alte dezechilibre, cum ar fi inflaţia ridicată sau deficitul de cont curent, adică diferenţa dintre importurile mari şi exporturile scăzute.
Agenţia a avertizat, de asemenea, că actualele cheltuieli pre-electorale vor împinge deficitul României la 7,3% în acest an. Totodată, estimează că, global, cheltuielile vor creşte anual după creşterile salariale din sectorul public cu 20%, care costă aproximativ un procent din PIB şi o creştere a pensiilor începând cu luna septembrie a acestui an, care costă încă echivalentul a 0,6% din PIB.
Standard & Poor’s amintește şi de creşterea cheltuielilor militare la aproape 2,5% din Produsul Intern Brut în acest an şi de investiţii publice ridicate, de aproximativ 7% din PIB, acoperite doar parţial de fonduri europene.
Într-o postare pe internet, premierul Marcel Ciolacu a menţionat că decizia agenţiei, după cea similară din vară anunţată de Fitch, este o dovadă a stabilităţii macroeconomice şi a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România. Primul ministru a recunoscut că mai este mult de lucru, referindu-se aici la planul de reducere a deficitului în următorii şapte ani, prin raţionalizarea cheltuielilor şi creşterea colectării veniturilor prin digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale şi continuarea investiţiilor.
Şeful Executivului a reiterat că analiza Standard & Poor’s confirmă ‘calea sigură pentru România: producţie, investiţii, locuri de muncă, putere de cumpărare şi stabilitate macroeconomică’.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a precizat că reconfirmarea ratingului României este un semnal pozitiv care obligă Guvernul să continue reformele, să eficientizeze cheltuielile publice şi să reducă presiunile asupra bugetului.