Europa, sub asaltul caniculei
Recordurile excepţionale de temperaturi din emisfera nordică au făcut ca iulie 2023 să fie pe cale de a deveni cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor
Corina Cristea, 24.07.2023, 11:44
Emisfera nordică a traversat o nouă săptămână sub o căldura apăsătoare. Temperaturile au depășit cu mult 40° Celsius, în Italia și Spania, de exemplu, în timp ce incendii devastatoare au continuat să facă ravagii în Grecia, dar și în Canada şi California. În Insulele Canare, un incendiu a devastat în această lună 5.000 de hectare de teren şi a dus la evacuarea a 4.000 de persoane, iar în insula elenă Rhodos, peste 250 de pompieri, între care 52 de români, acționează încă împotriva incendiului devastator provocat de valul de căldură extremă, în timp ce vânturile puternice creează vârtejuri de foc şi propagă rapid flăcările. Mii de hectare de pădure, hoteluri mai mici sau mai mari, case, biserici, ferme au căzut pradă focului. 30 de mii de localnici și turiști au fost evacuați către locuri mai sigure, câteva mii dintre aceștia pe calea apei. Autoritățile au pregătit și un pod aerian pentru repatrierea turiștilor și spun că aceasta este cea mai mare operațiune de evacuare din istoria Greciei, unde până pe 27 iulie este încă în vigoare un cod roşu de caniculă, cu temperaturi prognozate de până la 44°C.
Mai multe regiuni din Europa au fost plasate sub cod roșu din cauza pericolului extrem, iar recorduri de temperatură au fost doborâte în întreaga lume. Marţi, cea mai ridicată temperatură înregistrată în Italia – deținătoare a recordului de căldură pentru Europa continentală, cu 48,8 de grade Celsius măsurate în Sicilia pe 11 august 2021 – a fost de 44 de grade Celsius la Ragusa, în aceeaşi regiune. În aceeași zi, Agenţia meteorologică spaniolă anunța 45,3 grade Celsius în Catalonia, şi 43,7 grade Celsius în Insulele Baleare. În sudul Franţei, recordurile au fost doborâte mai ales la altitudine în Alpi, Pirinei şi în insula Corsica, cu temperaturi mai ridicate cu până la 11,9 grade Celsius decât cele normale pentru acest sezon. Coduri roşii de caniculă au fost și în Serbia, Slovenia sau nordul Croaţiei, iar Elveția s-a confruntat și ea cu incendii. ONU a cerut lumii să se pregătească pentru valuri de căldură mai intense, îndemnând fiecare persoană să îşi stabilească propriile planuri de urgenţă pentru a face faţă acestor temperaturi, zi şi noapte.
Căldura extremă care s-a abătut asupra emisferei nordice exercită o ”presiune sporită” asupra sistemelor sanitare, a avertizat și directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce spitalele din regiunile cele mai afectate de caniculă au anunțat deja că se confruntă cu o înmulțire a urgenţelor legate de temperaturile ridicate. Căldura este unul dintre fenomenele meteorologice cu cel mai mare grad de mortalitate, a reamintit recent și Organizaţia Meteorologică Mondială. Toate aceste avertismente survin în condițiile în care vara trecută, numai în Europa, temperaturile crescute au cauzat peste 60 de mii de decese, potrivit unui studiu recent. Acum, temperaturile pe continentul european sunt în ușoară scădere, dar vremea continuă să fie caldă în sudul Europei, unde termometrele arată încă, local peste 40 de grade Celsius, în Sicilia, Cipru şi Grecia. Organizaţia Meteorologică Mondială estimează, însă, că valurile de caniculă vor persista în multe regiuni de pe glob şi în luna august.