Europa şi Ucraina după alegerile din 25 mai
UE este alături de noul lider de la Kiev şi va continua să ofere tot sprijinul Ucrainei. Este una din concluziile summitului European de la Bruxelles.
Valentin Țigău, 28.05.2014, 12:00
Liderii europeni au chemat, marţi, Rusia să coopereze cu noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, să continue retragerea trupelor sale masate la graniţa ucraineană şi să oprească intrarea separatiştilor şi a armelor în această ţară. Într-o declaraţie comună publicată după un summit desfăşurat la Bruxelles, “cei 28” încurajează Moscova să se angajeze într-un dialog deschis şi sincer pentru a găsi o soluţie la criză.
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene: ”Mesajul principal al declaraţiei referitoare la Ucraina este că suntem alături de un lider ales în mod legitim, că vom continua să oferim tot sprijinul nostru stabilizării acestei ţări şi că o vom ajuta să reziste cât mai bine presiunilor.”
Sprijinul european va viza, în principal, procesul de reformă constituţională, stabilizarea economică şi creşterea securităţii energetice. Liderii UE îi cer, totodata, lui Poroşenko, în general autorităţilor de la Kiev, să iniţieze, rapid, reforme constituţionale şi de descentralizare. Declaraţia, deşi nu ameninţă direct Moscova cu noi sancţiuni, face o aluzie la programul de sancţiuni specifice aplicat de UE împotriva Rusiei. Cei 28 sunt de acord să continue lucrările pregătitoare asupra sancţiunilor de ordin economic, faza 3, astfel încât acestea să fie gata pentru a fi aplicate, dacă evenimentele vor cere acest lucru.
UE constată, de asemenea, cu îngrijorare, deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea, de la anexarea ei ilegală de către Rusia, în martie. Liderii Uniunii reafirmă că nu vor recunoaşte, niciodată, anexarea peninsulei la Rusia. Pe de alta parte, UE caută soluţii pentru uşurarea poverii datoriilor Ucrainei faţă de Federaţia Rusă, în domeniul energetic. Astfel, Comisia Europeană este prezentă la negocierile ruso-ucrainene pe acesta temă, care au loc la Berlin.
Comisarul european, Gunther Oettinger, a anunţat că un prim rezultat al negocierilor ar fi achitarea unei tranşe din datoria Ucrainei, de 2 miliarde de dolari, din fonduri primite de la FMI, Banca Mondială sau Banca Europeană. Preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, a declarat, la rândul său, că se aşteaptă ca Ucraina şi UE să semneze un acord asupra unor legături comerciale mai strânse, la un summit al UE, pe 27 iunie. Kievul şi UE au semnat capitolele politice ale unui acord de asociere dar aprobarea părţii comerciale a fost amânată, până după alegerile prezidenţiale din Ucraina.