Europa, focus pe Ucraina
Statele occidentale oferă sprijin Ucrainei în lupta împotriva Rusiei și în reconstrucția viitoare
Leyla Cheamil, 12.06.2024, 11:44
Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii NATO, iar aliaţii vor lucra la o strategie pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Moscovei de a-şi reconstitui armata. Acesta este mesajul transmis, marţi, de copreşedinţii Summitului B9 găzduit de Letonia, la Riga. Întâlnirea la nivel înalt a fost prezidată de şeful statului român, Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics.
„Rămânem fermi în eforturile noastre de a susţine presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Rusia îşi continuă politicile şi acţiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internaţionalˮ, se arată în declaraţia comună semnată de cei trei oficiali. Totodată, aceștia au reafirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina „independentă şi suveranăˮ.
Şeful statului român a precizat că, pentru România, este important ca postura de descurajare a NATO să fie foarte puternică, iar capacitatea de apărare să fie totală. „România sprijină Ucraina, România este alături de NATO, de Ucraina, împreună cu ceilalţi aliaţi din NATO, atât timp cât va fi nevoieˮ, a punctat Klaus Iohannis. În acest context, el a anunțat că, săptămâna viitoare, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării discută dacă România va acorda sau nu Ucrainei un sistem militar Patriot.
Administraţia Biden le-a cerut statelor europene membre NATO care deţin acest tip de sisteme să analizeze posibilitatea de a dona câteva Ucrainei. Germania a anunţat, deja, că va da Kievului un astfel de sistem. Luna trecută, liderul de la București a declarat, legat de posibila cedare a unei baterii Patriot, că nu acceptă ca ţara să rămână fără apărare antirachetă şi, de aceea, dacă România cedează ceva, trebuie să primească altceva în schimb.
La Berlin, aliații occidentali reuniți în Conferința Internațională pentru reconstrucția Ucrainei au promis sprijin, dar soluţiile concrete urmează a fi stabilite. Una ar fi stimularea investiţiilor în Ucraina. Până acum, Comisia Europeană a anunţat acorduri cu diverse bănci în valoare de 1,4 miliarde de euro şi un pachet de asistenţă de 1,9 miliarde. Italia a anunţat 140 de milioane de euro. Germania şi Ucraina au semnat o Declaraţie de Intenţie privind sprijinirea Kievului post-război.
De asemenea, cancelarul Olaf Scholz a promis Ucrainei sisteme IRIS-T, rachete şi muniţie în următoarele luni, plus 100 de rachete Patriot, într-o iniţiativă comună cu Danemarca, Olanda şi Norvegia. România oferă și ea ajutor. Prezentă la conferința de la Berlin, șefa diplomației românesti, Luminița Odobescu, a afirmat că Bucureştiul sprijină Ucraina cu electricitate şi lucrează la îmbunătăţirea interconectivităţii. Aceasta a precizat că Bucureştiul are o abordare regională, care include şi Republica Moldova.