Europa după Brexit
Care va fi traiectoria Uniunii Europene, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunita este intrebarea al carei raspuns nu este, deocamdata, foarte clar.
Leyla Cheamil, 22.01.2018, 11:26
O Europă unită, paşnică, prosperă – este idealul pe care l-au gândit părinţii fondatori ai Uniunii Europene. Criza economică de la finele deceniului trecut, decalajele economice dintre statele membre, recenta criză a refugiaţilor, problema securităţii au alimentat, însă, treptat, euroscepticismul. Incotro se îndreaptă Uniunea Europeană, care va fi traiectoria pe care o va urma sunt întrebări al căror răspuns stă în deciziile luate la vârful blocului comunitar. In ultima perioadă, coeziunea acestuia se află sub semnul întrebării, după ce britanicii s-au pronunţat, printr-un referendum în 2016, pentru părăsirea Uniunii, fapt care părea de neconceput în urma cu ceva timp şi care creează un precedent poate demn de luat în calcul pentru alti nemulţumiţi. Săptămâna trecută, Camera Comunelor din Parlamentul britanic a adoptat cu 324 de voturi pentru şi 295 împotrivă, legea retragerii Regatului Unit din blocul comunitar.
Actul normativ de transpunere a legislaţiei UE, trimis Camerei Lorzilor, pregăteşte ţara pentru un moment istoric, spunea ministrul pentru Brexit, David Davis. Brexitul ar urma să se producă, efectiv, la 29 martie 2019. Părăsim Uniunea Europeană, nu Europa, declarase premierul britanic Theresa May, pentru tabloidul german Bild într-un interviu apărut sâmbătă. Ea a sustinut că răzgândirea în privinţa Brexit-ului nu este o opţiune, respingând, astfel, o ofertă din partea liderilor Uniunii Europene ca Regatul Unit să rămână în blocul comunitar. Doamna May a menţionat, însă, că Marea Britanie îşi menţine angajamentul faţă de apărarea şi securitatea Europei şi că Londra nu vrea să îşi anuleze legăturile cu Bruxellesul.
Un acord special între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, aşa cum îşi doreşte guvernul de la Londra, este posibil după Brexit, a declarat, la rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru BBC. El a precizat, însă, că această cale specială trebuie să fie compatibilă cu menţinerea pieţei unice şi a intereselor colective. Pregătindu-se parcă pentru perioada post Brexit, liderii celor mai puternice state ale UE, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au reafirmat, duminică, hotărârea de a aprofunda şi mai mult cooperarea între Paris si Berlin.
Săptămâna trecută, cu două zile înainte de un vot crucial asupra formării unei coaliţii guvernamentale între conservatori şi social-democraţi la Berlin, Emmanuel Macron declarase că Franţa are nevoie de Germania pentru a reforma Europa. La rândul său, cancelarul Angela Merkel a punctat, la Paris, că stabilitatea guvernamentală este indispensabilă pentru a face să avanseze construcţia europeană. In urma votului de duminică, socialiştii germani au hotărât să înceapă negocieri pentru continuarea Marii Coaliţii alături de conservatori.