Eurobarometru după alegerile europene
Situația economică a fost una dintre principalele preocupări ale românilor care au votat la alegerile europene.
Leyla Cheamil, 04.10.2024, 11:59
Ce i-a determinat pe români să voteze la alegerile europarlamentare din această vară a fost situaţia economică, arată un sondaj Eurobarometru, publicat, joi, de Parlamentul European. 45% dintre români au fost determinați de acest motiv să meargă la urne în luna iunie pentru a-și alege deputații în Legislativul European, iar 44% au fost determinați de creșterea prețurilor și a costului vieții. Studiul îi plasează pe români peste media celor 27 de state membre în ce priveşte optimismul referitor la viitorul blocului comunitar.
Alte subiecte importante care i-au motivat pe români să voteze sunt protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală (32%, faţă de doar 24% media UE), situaţia internaţională (30%), democraţia şi statul de drept (27%), respectiv apărarea şi securitatea (27%, aproape similar cu media UE de 28%). Sondajul mai arată că sprijinul pentru Uniunea Europeană rămâne ridicat, în ciuda problemelor economice.
Astfel, 65% dintre cetăţenii europeni sunt optimişti cu privire la viitorul blocului comunitar. Procentul cetăţenilor români optimişti cu privire la acest subiect este mai mare decât media europeană și anume 68% şi este în creştere cu 7 puncte procentuale faţă de sondajul din primăvară. Studiul mai arată că apartenenţa la Uniune este privită într-o lumină favorabilă, iar şapte din 10 europeni cred că ţara lor a beneficiat de calitatea de membru al spaţiului comunitar, cifră care a rămas stabilă în ultimii ani.
Sunt patru motive pentru care apartenenţa este considerată benefică și anume cooperarea sporită între statele membre, protejarea păcii şi consolidarea securităţii, contribuţia Uniunii la creşterea economică şi crearea de oportunităţi în piaţa muncii. Analiza acestui sondaj postelectoral sugerează, de asemenea, că votul la alegerile europene devine un obicei pentru mulţi cetăţeni. Când au fost întrebaţi de ce au votat, 46% dintre alegătorii europeni au răspuns că o fac întotdeauna.
Procentul celor din România care au dat acest răspuns a fost de 35% în România. „În luna iunie, cetăţenii din întreaga Europă şi-au făcut auzită vocea, în condiţiile în care am asistat la cea mai mare participare la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani. Cetăţenii ne-au dat mandat să acţionăm, să oferim răspunsuri şi soluţii benefice în viaţa lor de zi cu ziˮ, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, citată într-un comunicat al instituţiei, comentând rezultatele sondajului Eurobarometru. Aceasta a mai spus că Parlamentul îşi va onora promisiunile. „În următoarele săptămâni, va fi examinată noua Comisie Europeană pentru a se verifica că aceasta va aborda aspectele care reprezintă o prioritate pentru cetăţeni: costul vieţii, starea economiei noastre, democraţia, statul de drept, migraţia şi securitateaˮ, a adăugat Roberta Metsola.