Eurobarometru despre satisfacţie şi condiţii de muncă
Comisia Europeană a dat publicităţii, în această săptămână, un eurobarometru despre percepţia asupra condiţiilor de muncă. Una dintre concluzii este că se constată o creştere a intensităţii muncii.
Corina Cristea, 25.04.2014, 11:39
Cel mai recent Eurobarometru care analizează modul în care a afectat criza calitatea muncii relevă că peste jumătate dintre români, respectiv 55%, consideră că în ultimii cinci ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit.
Nivelul este sub media UE, de 57%, România situându-se în ultimul sfert al listei statelor membre în ceea ce priveşte percepţia salariaţilor asupra condiţiilor de muncă. Aproape două treimi dintre români consideră că în prezent acestea sunt proaste, în timp ce în rândul cetăţenilor comunitari procentul nemulţumiţilor este de 46%. În schimb, trei sferturi dintre români se declară mulţumiţi de orele de muncă prestate şi aproape tot atâţia sunt mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală. 55% dintre repondenţii din România au precizat şi că în ultimul an au fost consultaţi cu privire la schimbările referitoare la organizarea muncii şi a condiţiilor de muncă. Expunerea la stres este considerată de cei mai mulţi dintre cei chestionaţi ca fiind principalul risc pentru sănătatea şi siguranţa lor la locul de muncă, urmată de poziţiile dureroase ale corpului sau mişcările repetitive.
La nivel european, în general angajaţii sunt foarte mulţumiţi de programul lor de lucru (80%), precum şi de modul în care le sunt protejate sănătatea şi siguranţa la locul de muncă. Există, însă, mari discrepanţe între statele membre, procentul celor care se declară mulţumiţi de condiţiile de muncă variind de la 94% în Danemarca, la 38 % în Grecia. Austria şi Belgia se situează pe locul al doilea în clasament, la polul opus, Grecia prezentând cea mai mică rată de satisfacţie la nivel naţional.
Comisia Europeană consideră că aceste discrepanţe pot fi determinate de o multitudine de factori, precum contextul socio-economic influenţat de criză, dar şi anumite elemente care ţin de dialogul social, de politicile sociale sau de legislaţia muncii şi care pot fi mai puternice sau mai slabe în funcţie de situaţia din fiecare ţară. „Condiţiile bune de muncă, printre care se numără un mediu de lucru sănătos şi sigur, sunt deseori asociate cu mai multă motivare din partea lucrătorilor, cu ideea de creativitate şi angajament şi, în cele din urmă, cu niveluri ridicate de productivitate”, precizează Executivul european, care a anunţat că va organiza, pe 28 aprilie, o conferinţă privind condiţiile de muncă.
Sindicatele, organizaţiile patronale şi factorii de decizie politică de la nivel european şi naţional vor avea ocazia să reflecteze şi să ia iniţiative comune în sprijinul condiţiilor decente de lucru şi a locurilor de muncă de calitate, elemente esenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020.