Etapa a treia a vaccinării
A început oficial etapa a treia de vaccinare în România. Este cea în care oricine doreşte se poate programa și vaccina împotriva COVID-19
Daniela Budu, 15.03.2021, 12:05
În România a început, luni, vaccinarea populaţiei generale în etapa a treia a campaniei de imunizare. Deocamdată, vaccinările au loc în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este mai mare de 4,5 la mia de locuitori, cum sunt, spre exemplu, Braşovul şi Timişoara. Restul populaţiei se poate înscrie pe liste de aşteptare în platforma electronică, tot începând din 15 martie. Autoritățile au anunțat că deja sunt 500.000 de oameni din populaţia generală care și-au deschis conturi pe platforma de vaccinare și îşi doresc vaccinul.
Persoanele din etapa a doua, respectiv cei peste 65 de ani, bolnavii cronici şi lucrătorii din domenii considerate esențiale, care nu s-au imunizat încă, se pot programa în continuare şi au prioritate pe liste. Programările se pot face online sau prin call center. Pe platforma dedicată programărilor sunt vizibile, acum, atât centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor deveni funcţionale de luna viitoare.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a anunțat că, odată cu începerea celei de-a treia etape a vaccinării, se pot imuniza și persoanele din grupa de vârstă 16-18 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin anti-Covid care are autorizare pentru această grupă de vârstă. În continuare, autoritățile dau asigurări că în ceea ce privește imunizarea, lucrurile se vor accelera. Deja se vaccinează peste 40 de mii de persoane pe zi în toată țara, iar numărul total de doze administrate până acum depășește 2 milioane.
În această lună, România ar trebui să primească, în total, 2,6 milioane de doze din cele trei vaccinuri aprobate – Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar în aprilie va primi trei milioane de doze numai de la Pfizer. Autoritățile reamintesc că vaccinarea nu este obligatorie, dar este singura soluţie pentru a se reveni la normalitate cât mai curând.
Între timp, odată cu creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri și a celor internați la Terapie Intensivă, specialiștii în boli infecțioase atrag atenția că vaccinarea anti-COVID-19 nu trebuie să inducă o stare exagerată de relaxare în rândul populației. Medicii spun că și persoanele vaccinate pot lua și transmite coronavirusul. De aceea, ei îndeamnă ca măsurile de protecție să fie respectate cu strictețe în continuare. Medicii mai spun că singurul mijloc prin care poate fi oprită pandemia rămâne vaccinarea cât mai multor persoane, astfel încât cele vulnerabile la coronavirus să fie cât mai puține.
Până atunci, și autoritățile iau noi măsuri restrictive pentru a ţine sub control pandemia. A intrat deja în vigoare noua stare de alertă care cuprinde restricțiile deja existente, dar și unele noi. Circulaţia pe timpul nopţii este restricţionată de la ora 22:00 până la 5:00, nu de la 23:00, ca până acum, iar spaţiile de cazare în unităţile turistice din zona montană pot fi ocupate la cel mult 70% din capacitatea maximă.