Estimări privind economia românească
Comisia Europeană a revizuit în scădere, în 2018, estimările privind economia României, numită, în anii trecuti, tigrul economic al UE.
Leyla Cheamil, 09.11.2018, 12:32
Vigoarea economică a României începe să slăbească, după cum arată previziunile de toamnă ale Comisiei Europene publicate joi. Executivul comunitar a revizuit semnificativ în scădere estimările referitoare la creşterea economiei ţării în acest an, de la 4,5% la 3,6%. In 2019, se mizează pe un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât se estima în primăvară, în timp ce, pentru 2020, Comisia indică un avans de 3,6%. Totuşi, ministrul român de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat că Executivul de la Bucureşti îşi menţine punctul de vedere că această creştere va fi, în 2018, la nivelul prognozat, de 5,5%.
“Noi, ca şi guvern, ştiţi foarte bine ce am anticipat, ne menţinem mai departe acelaşi punct de vedere că va fi o creştere economică, aşa cum am prognozat. Istoria arată că noi am avut dreptate de-a lungul timpului, închiderile de an, execuţiile bugetare de la an la an au fost cele care au arătat că ceea ce guvernul a anticipat a fost şi corect”.
În schimb, opoziţia liberală, prin vocea senatoarei Alina Gorghiu, pune la îndoială estimările Guvernului de la Bucureşti. Previziunile Comisiei Europene arată că economia României încetineşte masiv, prin politica guvernului PSD-ALDE, a spus senatoarea PNL, care cere liderului social democrat Liviu Dragnea si premierului Viorica Dăncilă să prezinte datele reale din economia românească: “Fără manipularea datelor care vor fi descoperite de partenerii europeni, bugetul pe 2019 nu poate fi făcut astfel încât să includă promisiunile PSD, şi le cer domnului Dragnea şi doamnei Dăncilă să iasă public împreună cu ministrul finanţelor Teodorovici să facă o informare clară, publică, a datelor din bugetul statului şi din economia românească”.
Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte, iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească”, explică Executivul comunitar. Acesta mai precizeaza ca, pe perioada de prognoză, PIB-ul este estimat să crească moderat. Consumul privat va rămâne principalul motor al creşterii, subliniază Executivul comunitar.
Potrivit cifrelor prezentate joi de CE, cererea internă va avea o contribuţie în scădere la 4,2% la creşterea PIB, de la 7,3% anul trecut. În 2019, contribuţia cererii interne urcă uşor, la 4,3%, iar în 2020 scade la 4,1%. În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia a revizuit în creştere uşoară la 4,3% prognoza pentru 2018, faţă de 4,2% cât prognoza în primăvară, urmând ca indicele preţurilor de consum să coboare la 3,5% în 2019 şi 3,3% în 2020, în urma slăbirii cererii interne. La rândul ei, Banca Naţională a României a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie, pentru finalul acestui an, şi a majorat uşor prognoza pentru anul viitor.