Energie şi certificatele verzi
Peste o mie de sindicalişti din industrie au cerut, la Bucureşti, reducerea certificatelor verzi. Ei consideră că acestea sunt împovărătoare pentru companiile energofage, în special pentru cele din metalurgie.
Mihai Pelin, 14.03.2014, 12:24
Romania a implementat o schemă de susţinere a producerii de energie verde pe termen lung şi mediu, pentru a facilita pătrunderea mai rapidă a acesteia pe piaţa energiei electrice. Una din metodele de promovare a producţiei de energie verde este cea prin certificatele verzi. În funcţie de tipul de energie verde şi de tehnologia folosita, producatorilor li se acordă un numar de certificate pentru fiecare MWh de energie verde produs. Acestea sunt titluri care se pot tranzacţiona distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piaţă organizată. Certificatele sunt cumpărate de furnizorii şi producătorii de energie electrică pentru energia aferentă consumului final propriu, altul decât consumul tehnologic.
Politica promovată în domeniul energiei a atras, în ultimul timp, proteste ale sindicaliştilor din metalurgie, o ramură industrială mare consumatoare de energie şi, implicit, mare contributoare la certificatele verzi. Ei au cerut, la Bucureşti, promulgarea legii de aprobare a ordonanţei cu privire la certificatele verzi cât mai repede, întrucât – susţin ei – în caz contrar, preţul plătit de marile companii industriale ar creşte atât de mult, încât vor fi nevoite să îşi înceteze activitatea.
Preşedintele Traian Basescu a promulgat această lege pentru a demonstra că nu se face vinovat de presupusa creştere a tarifului la energie electrică, aşa cum îl acuza premierul Victor Ponta. Traian Băsescu: Am vrut să închid o zonă de demagogie şi vă pot spune că nu mi-a venit uşor să fac acest lucru, dar am înţeles de ce a pornit această campanie: se scumpeşte cu 50% energia electrică dacă preşedintele nu promulgă legea de aprobare a ordonanţei şi atunci am promulgat-o. Sunt convins că acum guvernul va explica cum se ieftineşte cu 50%.”
Actul normativ stabileşte că, începând din 1 iulie, producătorii de energie regenerabilă vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmând să le recupereze peste trei ani.
În ultimele zile, preşedintele şi premierul au avut mai multe schimburi dure de replici pe marginea efectelor pe care le-ar produce întârzierea în promulgarea legii. Victor Ponta susţine că, prin aceasta, s-ar putea evita creşteri de preţuri la energie pentru industrie şi pentru consumator, însă preşedintele l-a contrazis. El a atacat legea la Curtea Constituţională, invocând faptul că executivul român nu a notificat Comisia Europeană înainte de elaborarea documentului. Reprezentanţii guvernului spun însă că au respectat toate procedurile. Conflictul dintre premier şi preşedinte va fi tranşat de Curtea Constituţională, miercuri, când va analiza sesizarea lui Traian Băsescu.