Energie electrică pentru Republica Moldova
România livrează Republicii Moldova circa o treime din necesarul de energie electrică.
Bogdan Matei, 14.10.2022, 11:35
Republica Moldova primeşte, din noaptea de joi spre vineri, curent electric din România. Contractul de furnizare a fost semnat, în regim de de urgenţă, de operatorul român Hidroelectrica şi de compania Energocom din statul vecin, pentru 100 de megawaţi-oră. Este cantitatea care îi lipsea Republicii Moldova, după ce Ucraina vecină, invadată de trupele ruseşti, a fost nevoită să întrerupă exporturile de electricitate, din cauza bombardamentelor inamice, care i-au avariat infrastructura energetică. Anterior, Ucraina asigura o treime din necesarul de energie pentru Republica Moldova.
Corespondenţii Radio România la Chişinău notează că furnizarea energiei electrice de către România a devenit posibilă după sincronizarea sistemului energetic al republicii cu cel al Uniunii Europene, încă din luna martie, când războiul din Ucraina era abia la început. În plus, precizează ministrul român de resort, Virgil Popescu, Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preţ mai mic decât cel de pe piaţa liberă, de aproximativ 90 de euro pentru un megawatt-oră.
Vicepremierul în Guvernul pro-occidental de la Chişinău, Andrei Spînu, scrie că, datorită deschiderii sufleteşti şi a sprijinului călduros oferit de România pentru cetăţenii noştri ştim că nu suntem singuri şi avem un prieten pe care ne putem baza în situaţii de urgenţă maximă. Plecăciuni, România!” – conchide el, textual. Şi preşedinta Maia Sandu apreciază că decizia statului român de a furniza republicii sale o treime din necesarul de energie electrică anterior procurat din Ucraina e un sprijin providenţial în vremuri dificile. Apreciem acest ajutor prompt şi generos într-un moment de mare încercare pentru noi” – a transmis şefa statului, îndemnându-şi concetăţenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică.
Creată pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene anexate, în 1940, în urma unui ultimatum, de Uniunea Sovietică stalinistă şi devenită independentă faţă de Moscova în 1991, Republica Moldova a beneficiat permanent, în ultimele trei decenii, de sprijinul României, în plan politic, diplomatic, economic ori social.
Detaliu elocvent, noul ajutor oferit Chişinăului de la Bucureşti survine în pragul iernii, anotimp în mod tradiţional energofag, şi într-un moment în care, asemenea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, România însăşi nu stă pe roze în ceea ce priveşte electricitatea. Acum o săptămână, preşedintele Klaus Iohannis afirma că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire” a energiei. Anterior, el a dat, însă, asigurări că românii nu vor suferi de frig și nici nu vor rămâne fără curent în locuințe.