Energie, de la stocuri la consum
România este mai pregătită ca niciodată să facă faţă acestei ierni din punct de vedere energetic.
Roxana Vasile, 15.11.2023, 11:39
Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica prețului facturilor în această iarnă. Dacă vor fi condiţii meteorologice normale, stocurile de gaze naturale sunt suficiente, fără să mai fie nevoie de importuri – dau asigurări autoritățile de la București. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în cazul unor solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, România poate apela la resurse externe. Sebastian Burduja:
„Avem un stoc de gaze de aproape 103%, s-a făcut supraplinul şi, cu acest stoc de gaze, plus ceea ce reuşim să producem şi în timpul sezonului rece, într-o iarnă normală vom trece peste acest sezon doar cu gaz românesc din ce avem înmagazinat şi ce se produce. Ce înseamnă iarnă normală? Ne spun meteorologii: unu, maxim două episoade de ger, viscol într-o lună, un episod putând dura între 3-4 până la 7 zile.
Dacă va fi o iarnă deosebit de grea, dacă vom avea solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, suntem pregătiţi să activăm o opţiune cu Azerbaidjanul, securizată de România din primăvara trecută, prin care avem acces la un miliard de metri cubi din Azerbaidjan. Dacă nici acea cantitate nu va fi suficientă, sigur că avem opţiunea importului de gaz natural lichefiat pe ruta Grecia-Bulgaria-România sau, sigur, Turcia-Bulgaria-România. Lacurile de acumulare sunt la 74,7%, este un nivel optim, iar nu în ultimul rând, stocurile de cărbune sunt conform calendarului asumat.„
Veștile bune sunt confirmate de statistici – consumul de energie electrică al României a scăzut cu 6,7% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Au consumat mai puţin atât populaţia, cât şi economia. În schimb, producţia de electricitate a crescut cu peste 3%, cel mai mare salt, de 40%, fiind înregistrat de hidrocentrale. Importurile de energie electrică au fost mai mici cu 8%, în timp ce exporturile au crescut cu aproape 70 de procente. Ceea ce l-a determinat pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, să declare:
„România îşi consolidează capacităţile de producţie. Energia produsă în România la nivel de cantitate creşte în fiecare an. Vedem lucrul acesta şi de la ANRE, prin numărul de autorizaţii de înfiinţare pe care îl acordăm, deci, practic, apetitul investitorilor în domeniu se menţine.„
Un semnal de alarmă există însă! Tranziţia energetică pe care o dorește Europa este prea alertă și prea costisitoare şi nu se știe, în contextul geopolitic actual şi viitor, cum ar reacţiona cetăţenii la posibile creşteri de preţuri. Or, în viziunea unor specialiști în domeniu, cărbunele nu poate şi nu trebuie eliminat din mixul energetic, ci trebuie să fie complementar gazelor naturale, energiei nucleare ori hidro sau din surse regenerabile.