Energia şi Bursa
Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, jubilează după ce listarea la Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor Electrica, companie de stat care se ocupă cu distribuţia energiei electrice, este considerată un mare succes.
Florentin Căpitănescu, 27.06.2014, 11:53
Guvernului de la Bucureşti îi este răsplătit curajul de care a dat dovadă atunci când a decis să listeze la bursă 51% din acţiunile Electrica, ca metodă deloc uzuală în marile privatizări făcute ori încercate în întreaga perioada post-comunistă. Constatarea este făcută de analiştii economici, care remarcă şi faptul că presiunea care apăsa pe umerii executivului a fost una uriaşă, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, acesta a ratat, chiar daca nu i se pot reproşa multe, alte două privatizări sonore – marele combinat petrochimic Oltchim şi divizia transportului de marfă a CFR.
Oferta publică pentru vânzarea acţiunilor Electrica s-a încheiat cu succes, gradul de subscriere fiind de peste 200%, a declarat, cu satisfacţie, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu: ”Vorbim despre cea mai mare intenţie de listare care a avut loc, vreodată, pe piaţa de capital din România. Este, practic, prima privatizare pe care încercăm s-o realizăm folosind exclusiv piaţa de capital din România. Mă bucură reacţia, satisface nivelul de subscriere, majoritatea investitorilor instituţionali provin din România, Marea Britanie, SUA şi Polonia”.
Guvernul, care va râmâne cu 49% din acţiuni, speră să obţină circa 460 de milioane de euro, bani care vor rămâne în conturile Electrica, ca suport financiar pentru investiţiile pe care compania le va face în următorii ani. Dincolo de beneficiile financiare, altminteri, uşor de cuantificat, autorităţile ar putea face din listarea la bursă a Electrica un model, repetabil, chiar în scurt timp, în cazul altor mari companii aflate în portofoliul statului.
Din nou, ministrul Nicolescu: ”Din această listare, unul dintre lucrurile pe care ni le propunem în mod cu totul deosebit este şi acela de a creşte performanţa şi transparenţa companiilor de stat, companiilor din domeniul energetic. Faptul că am avut posibilitatea în aceste săptămâni să vorbim, să analizăm situaţia României, perspectivele sectorului energetic românesc în marile centre financiare, să atragem investitori noi, care nu au mai investit până acum în România, este deosebit de bun. Un lucru care ne face ca, după ce vom finaliza acest proces, să ne propunem şi alte obiective asemănătoare în lunile care urmează. De ce nu Complexul Energetic Oltenia? De ce nu Hidroelectrica?”
Operaţiunea Electrica, susţin experţii economişti, este un mare succes şi pentru că, în ultimii ani, mulţi investitori locali s-au orientat către tranzacţiile bursiere, fiindcă profiturile obţinute sunt, în genere, mai mari ca cele aduse de dobânzile, din ce în ce mai mici, practicate de bănci.