Elicopter SMURD, prăbuşit în Republica Moldova
Un elicoper al serviciului român SMURD s-a prăbuşit, joi, în timp ce încerca să ajungă la un pacient în statul vecin, Republica Moldova. Toate cele patru persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, un medic si un asistent - şi-au pierdut viaţa.
Leyla Cheamil, 03.06.2016, 12:49
Patru salvatori români au murit, după ce un elicopter SMURD de la Iaşi(nord-est) s-a prăbuşit, joi, în raionul Cantemir din statul vecin, Republica Moldova, în apropiere de graniţa cu România. Cei patru sunt pilotul, copilotul, un medic şi un asistent. A fost ultima misiune pentru salvatorii care plecaseră să preia un pacient care suferise un accident vascular pentru a-l transporta la Chişinău.
Martorii oculari au declarat că aparatul s-a prăbuşit pe o vreme rea, cu vizibilitate foarte redusă. Aeronava a luat foc la impactul cu solul şi niciunul din cei aflati la bord nu a avut vreo şansă de supravieţuire. La scurtă vreme, epava a fost localizată lângă o pădure. Fabricat în august 2014, elicopterul avea toate inspecţiile efectuate la termen, cea mai recentă fiind în februarie 2016, iar pilotul avea peste 4.000 de ore de zbor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog a precizat: „Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor, iar copilotul de 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de 5 ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul medical, de 11 ani.”
Procurorii militari de la Bucureşti au deschis un dosar penal în acest caz, iar o comisie mixta de specialişti din România şi Republica Moldova cercetează împrejurările prăbuşirii elicopterului SMURD. Cele două state au un acord de colaborare în domeniul situatiilor de urgentă, care prevede si misiuni comune cu elicoptere SMURD. Protocolul a fost semnat în februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova si Ucraina.
Astfel, la Bălti, a fost deschis în 2014 un centru SMURD, dotat cu ambulante oferite de statul român, iar elicoptere de la Iasi si Galati au efectuat, până acum, 19 misiuni în Republica Moldova. In ultimii ani, s-au produs mai multe accidente aviatice în care au fost implicate aeronave având la bord cadre medicale aflate în misiune. Ultimul accident de acest fel a avut loc în urmă cu un an şi jumătate, când un elicopter SMURD, având la bord pilotul, copilotul, un medic şi un asistent medical, s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din sud-estul ţării.
O altă tragedie aviatică a îndoliat medicina de urgenţă în ianuarie 2014, când două persoane au murit şi cinci au fost rănite în urma unei aterizări forţate în Munţii Apuseni, la o altitudine de 1400 de metri. Acestea mergeau de la Bucureşti la Oradea pentru a preleva un ficat de la un donator care suferise un accident vascular.