Elevii, din nou la şcoală
Peste 3 milioane de elevi şi preşcolari au început, luni, cursurile noului an şcolar.
Roxana Vasile, 14.09.2015, 13:05
Peste 3 milioane de preşcolari şi elevi au luat cu asalt, luni, grădiniţele, şcolile şi liceele din toată România. A început un nou an şcolar! Şi ca de fiecare dată, sunt de semnalat şi bune, şi rele. Sunt şcoli despre care directorii şi părinţii spun că „se întorc după soare”, pentru că sunt proaspăt renovate, au pereţi pictaţi, iar mobilierul şi tablele sunt noi.
La polul opus sunt unităţile de învăţământ „uitate de lume”, în care şantierele par că nu se termină niciodată, iar copiii sunt înghesuiţi în clase care nu au mai fost renovate de un deceniu. Mai sunt şi şcolile neautorizate sanitar, pentru că spaţiile nu mai corespund cerinţelor mileniului III. Sunt şi situaţii în care şcolile nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că lipseşte personalul din cabinetele medicale, locurile rămânând vacante întrucât la concursurile anunţate nu s-au prezentat medici şi asistente interesate de aceste posturi. Una din cinci unităţi de învăţământ din România nu a primit autorizaţie de funcţionare pentru anul şcolar 2015-2016, cele mai multe din mediul rural.
Întrebat la un post de televiziune ce notă ar da modului în care au decurs pregătirile pentru începerea şcolii, ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, a precizat: Pe o scală de la 1-10, apreciez între 8 şi 9 nivelul de pregătire pentru începerea anului şcolar. Am avut o video conferinţă lungă cu toate inspectoratele şcolare judeţene, am trecut în revistă, la nivel de infrastructură, la nivel de manuale şcolare, la nivel de acoperire cu personal didactic calificat, toate problemele importante în acest moment şi asta mă îndreptăţeşte să vă dau acest răspuns – între 8 şi 9.”
În consecinţă, majorităţii elevilor nu le rămâne decât să se aplece, din nou, asupra studiului în cele 175 de zile de cursuri structurate pe parcursul a două semestre. Potrivit modificărilor făcute recent de Ministerul Educaţiei, vacanţa de iarnă va fi mai lungă cu o săptămână, astfel încât, în loc de două, aceasta va fi de trei săptămâni, din 19 decembrie până pe 10 ianuarie. Vacanţa de vară va începe, însă, cu o săptămână mai târziu, adică din 24 iunie.
Şi tot cu puţin timp înainte de începerea cursurilor, Guvernul a decis ca elevilor din clasele terminale din învăţământul liceal de stat – aproximativ 362.000 – să li se deconteze cheltuielile pentru achiziţionarea de manuale şcolare, în limita a 55 de lei (echivalentul a 12 euro). Noutăţi sunt şi în privinţa organizării şi desfăşurării examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Să nu îi uităm, în fine, pe profesori, care speră ca, pentru prima dată după mulţi ani, Guvernul să le mărească salariile, recunoscute ca fiind mici. De hotărârea care va fi luată în această privinţă vor depinde eventualele decizii privind proteste în educaţie.