Electrica, listată pe Bursă
Statul român va rămâne cu 49% din acţiuni la Electrica, o companie a cărui domeniu de activitate este distribuţia energiei electrice. Restul acţiunilor - 51%, care formează pachetul majoritar - vor fi listate la bursă.
Florentin Căpitănescu, 16.06.2014, 13:00
Pentru experţii financiari, decizia statului român de a lista la bursa 51% din actiunile pe care le deţine la Electrica, de altfel, o companie foarte profitabilă, este nu doar una curajoasă, ci şi una istorică. Pentru că, după cum a declarat însuşi ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, este vorba de cel mai mare proces de listare care a avut loc vreodată pe piaţa de capital din România. Iar cifrele spun totul.
Statul şi-a propus să obţină minim 435 de milioane de euro, bani care nu vor intra în visteria sa, ci vor rămâne în companie, ca bază financiară pentru planurile de investiţii pe care Electrica le va avea în următorii ani. Subscrierile pentru oferta publică au început luni, 16 iunie, şi se vor încheia pe 25 iunie. 85% din pachetul de acţiuni listate la bursă sunt oferite investitorilor instituţionali, iar restul, 15%, personelor fizice, ca mici investitori.
Preţul unei acţiuni variază între 11 şi 13,5 lei, adică între 2,5 si 3 euro per acţiune. În încercarea de a face şi mai atractive acţiunile, statul a decis să ofere şi discounturi. Investitorii care vor achiziţiona între 1.000 şi 20.000 de acţiuni vor primi o reducere de preţ de 5%.
Pentru persoanele fizice, listarea Electrica la bursă poate fi o oportunitate, fiindcă au ocazia să-şi diversifice portofoliul de investiţii, sau o alternativă, în condiţiile în care, în ultimii ani, dobânzile la depozitele bancare au cunoscut un declin accentuat. Ideea este susţinută de preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel:
”Electrica este o companie foarte profitabilă. Anul trecut a avut peste 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro). Din acest punct de vedere, pentru persoanele fizice ar putea reprezenta o alternativă, în condiţiile în care dobânzile bancare au scăzut foarte, foarte mult şi ca urmare a inflaţiei, aflată la un minim istoric în România. Prin urmare, m-aş aştepta ca mulţi români să găsească investiţia în acţiuni Electrica ca o oportunitate de a diversifica investiţiile pe care le au în momentul de faţă”.
Totuşi, în prospectul de listare la bursă a Electrica apare şi ceea ce pare a fi singurul punct nevralgic în bunul mers al companiei. Potrivit documentului, Electrica a încasat suplimentar de la clienţii săi, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, circa 11 milioane de euro. Ca urmare, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a decis ca aceste venituri să fie returnate, integral, consumatorilor. Restituirea banilor se va face treptat, prin reducerea tarifelor de furnizare.