Eforturi de deblocare a negocierilor privind Brexit
Negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă, însă întâmpină dificultăţi legate, în principal, de suma pe care Londra va trebui să o plătească după plecarea sa din blocul comunitar.
Corina Cristea, 17.10.2017, 11:59
În lunile următoare, eforturile Bruxelles-ului şi Londrei pentru un acord cu privire la Brexit se vor accelera. Este concluzia discuţiilor pe care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul britanic Theresa May le-au avut, luni, în cadrul unei vizite în Belgia despre care Downing Street spune că a fost planificată cu câteva săptămâni înainte. Agenţiile de presă notează, însă, că sosirea şefei Executivului britanic la Bruxelles a dat o impresie de urgenţă după ultima rundă de discuţii considerată dezamăgitoare cu privire la Brexit. Negocierile, începute la scurt timp după ce britanicii au decis, prin referendum, să părăsească blocul comunitar, sunt în impas din cauza poziţiilor divergente privind suma pe care va trebui să o achite Londra după ce va pleca din Uniune.
Negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, şi-a exprimat regretul faţă de această situaţie pe care a calificat-o drept extrem de preocupantă”. Am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, fără însă a fi făcut mari paşi înainte”, a constatat, recent, Barnier, la finalul celei de-a cincea runde de discuţii, într-o conferinţă de presă cu secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Davis.
Discuţiile s-au derulat înaintea summitului crucial al UE de pe 19-20 octombrie, unde Londra speră, însă, că liderii europeni vor decide că s-au înregistrat progrese suficiente pentru deschiderea negocierilor privind viitorul relaţiilor comerciale între UE şi Marea Britanie. Conform proiectului de declaraţie a liderilor europeni, consultat de Reuters, Regatului Unit i se va oferi posibilitatea deschiderii în decembrie a negocierilor privind liberul schimb, urmând ca, în contrapartidă, Londra să propună termeni mai buni pentru retragerea din UE.
Bruxelles-ul consideră prioritare trei capitole de negociere – factura” Brexit-ului, drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord – şi condiţionează orice discuţii privind viitoarele relaţii cu Londra de o înţelegere prealabilă în aceste privinţe.
Între timp, în Marea Britanie, ministrul de externe, Boris Johnson a avut o întâlnire informală cu omologii săi din mai multe state europene, la care a participat şi ministrul român Teodor Meleşcanu, care a subliniat că România va menţine şi după ieşirea Marii Britanii din Uniune Parteneriatul Strategic cu această ţară, în deplină coerenţă şi consecvenţă cu deziteratul menţinerii unităţii europene.