Efectele războiului din Ucraina
Războiul din Ucraina a făcut ca perspectivele economice să fie mult mai sumbre.
Mihai Pelin, 09.06.2022, 11:30
Războiul din Ucraina va influenţa negativ, anul acesta, creşterea economică mondială, dar şi inflaţia, iar procesul se va prelungi şi anul viitor, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
În ultimul său raport privind perspectivele economiei mondiale, Organizaţia nu exclude chiar o agravare a situaţiei, precum şi apariţia altor şocuri care să bulverseze ordinea economică. OCDE, care reuneşte 38 de ţări dezvoltate şi cu economii în expansiune din întreaga lume, şi-a amânat raportul anual privind previziunile economice, publicat de obicei în luna martie, din cauza agresiunii declanşate de Rusia asupra Ucrainei pe 24 februarie, motivul acestei amânări fiind incertitudinea privind evoluţia şi efectele economice ale conflictului.
OCDE prognozează o creştere a economiei mondiale de 3% faţă de 4,5%,cât era previziunea anterioară. Anul viitor, creşterea ar urma să încetinească şi mai mult, situându-se la 2,8% faţă de 3,2%, cât era prognozat. În acelaşi timp, inflaţia va apăsa greu asupra economiilor şi a puterii de cumpărare a populaţiei, pentru că se aşteaptă ca ea să ajungă la 8,5% la nivel mondial, o valoare dublă faţă de estimările anterioare.
Criza umanitară se desfăşoară sub ochii noştri, lăsând în urmă mii de morţi, forţând milioane de refugiaţi să îşi părăsească casele şi ameninţând redresarea economică pe care toţi o aşteptam după doi ani de pandemie, se arată în raport.
Influenţa majoră a Rusiei şi a Ucrainei asupra economiei mondiale este dată de rolul pe care ele îl joacă în calitate de furnizor de materii prime pe mai multe pieţe. Împreună, cele două ţări reprezintă aproape 30% din exportul mondial de grâu, 15% pentru porumb, 20% pentru îngrăşăminte agricole, minerale şi gaze naturale şi 11% pentru exportul de petrol. Apoi, lanţurile de aprovizionare mondiale sunt tributare exporturilor ruseşti şi ucrainene de metale şi gaze rare. Preţurile tuturor acestor materii prime au crescut după declanşarea războiului, cu consecinţe grave asupra economiilor multor ţări. Oprirea pur şi simplu a exporturilor de grâu ar putea avea ca efect o penurie alimentară severă care să ducă la adevărate catastrofe umanitare în unele ţări în curs de dezvoltare. În plus, criza de îngrăşăminte pentru culturile agricole va avea ca efect producţii scăzute, ceea ce va amplifica criza alimentară.
Dependentă în mare măsură de importurile masive de energie din Rusia, UE va fi cea mai afectată de consecinţele conflictului de la graniţele sale. În raportul OCDE, zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,6% anul acesta şi de 1,6 în 2023, după ce, anterior, previziona mai mult decât dublu. O potenţială oprire bruscă a livrărilor de gaze ruseşti către Europa, o creştere continuă a preţurilor la energie sau perturbări ale lanţurilor de aprovizionare ar putea avea efecte devastatoare asupra economiilor europene. Explozia inflaţiei ar putea duce la majorări bruşte ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale, ameninţând şi mai mult redresarea economică deja instabilă, conchide raportul.