Efectele ploilor abundente
Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2019, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse începând cu luna mai.
Daniela Budu, 04.06.2019, 12:18
Calendaristic şi termic a venit vara, iar în România continuă inundaţiile, ploile abundente, grindina, vijeliile şi furtunile. Informările hidrologice şi meteo, codurile galbene şi portocalii de instabilitate atmosferică şi inundaţii se succed de săptămâni bune în aproape toată ţara şi nu par să se apropie de final. Hidrologii atrag în mod repetat atenţia asupra pericolului de inundaţii – numeroase râuri din aproape toată ţara s-au aflat sub cod portocaliu sau galben, uneori chiar şi roşu, existând riscul producerii de viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri.
A plouat abundent inclusiv luni seara, cand nivelul râurilor şi pârâurilor a crescut şi au fost inundate poduri şi podeţe, locuinţe, anexe gospodăreşti, grădini şi beciuri. Sute de persoane au fost evacuate de pompieri. Lucrătorii de la Situaţii de Urgenţă şi de la Apele Romane au intervenit pe barajele pârâurilor, deversând controlat apa din acumulare, evitându-se astfel inundarea mai multor comune.
Practic, doar litoralul românesc şi trei judeţe din vestul ţării nu s-au aflat, luni, sub avertizări de vreme rea. A fost afectat şi traficul rutier, drumuri judeţene, naţionale şi europene fiind blocate de viituri. Grindina şi inundaţiile din ultimele zile au provocat probleme şi culturilor agricole, iar în majoritatea cazurilor, fermierii nu au poliţe de asigurare pentru culturile afectate. Sute de animale au fost luate de ape.
De asemenea, tot din cauza ploilor abundente, mai multe localităţi şi puncte de transformare au rămas nealimentate cu energie electrică. Sute de stâlpi de electricitate au fost distruşi. Prezenţi luni în judeţul Prahova, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi cel al Apelor, Ioan Deneş, au mers în zonele afectate de viituri şi inundaţii şi au anunţat că se vor face lucrări de regularizare a cursurilor de apă şi consolidări de mal.
Ioan Deneş a spus că a discutat deja cu premierul Viorica Dăncilă pentru a aloca din fondul de urgenţă la dispoziţia Guvernului bani pentru a face anul acesta lucrări care se impun în zonă, după ce zilele trecute patru copii au fost luaţi de viitură. Consiliul Judeţean Arad aminteşte, însă, Guvernului că nu a acordat nici până astăzi despăgubiri promise anul trecut după inundaţiile produse în judeţ.
Pe de altă parte, în centrul ţării, câţiva psihologi au fost în satele afectate de o viitură cauzată de scurgerile abundente de pe versanţi, pentru a acorda populaţiei suport psihologic în funcţie de necesităţi. La rândul său, Crucea Roşie a distribuit localnicilor afectaţi cele necesare după inundaţii.
Si vremea rea continuă. Mai este în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă însemnate valabilă pentru toată ţara. Vor fi, din nou, potrivit meteorologilor, descărcări electrice, intensificări ale vântului, căderi de grindină şi posibil vijelii şi zilele următoare.