Efectele inundaţiilor în Europa
Mai multe decese au fost provocate în Europa Centrală şi de Est de furtuna devastatoare Boris, care a lăsat în urmă mii de sinistraţi şi pagube uriaşe, greu de estimat.
Mihai Pelin, 18.09.2024, 11:40
Furtunile care s-au abătut asupra Europei ajung acum şi în Italia, unde au fost emise avertismente pentru ploi abundente, vânturi puternice şi inundaţii pentru o mare parte a ţării. Avertismentele vin în timp ce precipitațiile au devastat, deja, părţi din Polonia, Cehia, România şi Austria în această săptămână, cauzând mai multe decese.
Furtuna Boris a adus cantităţi mari de ploaie şi zăpadă în weekend, forţând mii de persoane să-şi părăsească locuinţele, în unele cazuri cu ajutorul elicopterelor, după ce s-au refugiat pe acoperişuri sau pe plafonul maşinilor. În toate aceste state a fost declarată stare de dezastru natural, cu sute de mii de locuinţe private de electricitate sau apă, căi rutiere întrerupte şi transport feroviar perturbat.
Deşi condiţiile meteorologice dau semne de ameliorare în mai multe zone, solul rămâne saturat, iar râurile continuă să iasă din matcă, ceea ce a determinat autorităţile să solicite prudenţă din partea populaţiei.
În Austria, multe sate sunt încă izolate. În total, peste 33.000 de intervenţii au fost efectuate de la începutul ploilor torenţiale şi al vântului puternic. La Viena, patru linii de metrou au fost parţial închise, la fel și parcurile din oraş, din cauza riscului de cădere a arborilor.
În Cehia, peste 60.000 de locuinţe nu au electricitate, în special în nord-est. Apa din cel mai mare bazin de retenţie din ţară, Rozmberk, situat în sud, a depăşit malurile. Potrivit experţilor, acestea sunt cele mai grave inundaţii pe care le-a cunoscut regiunea după cele din 2002 care au afectat Praga, Dresda şi Viena.
Regiunile din sud-vestul Poloniei, au fost cele mai afectate de inundaţii, la granița cu Cehia. În unele localități, străzi întregi au fost acoperite de ape. În micuţul oraş Nysa, apele au inundat spitalul districtual, care a trebuit să fie complet evacuat.
În România, zona din est a fost cea mai grav afectată. Peste 6 mii de gospodării au fost inundate. Efective numeroase din cadrul Ministerului de Interne sunt în zonele afectate cu maşini de intervenţii şi cu pompe de mare capacitate pentru a scoate apa şi noroiul din casele inundate. Au fost înființate tabere de corturi pentru sinistrați. Între timp, a început şi distribuirea de ajutoare, iar Guvernul de la Bucureşti a alocat primul sprijin financiar direct pentru populaţia afectată.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis persoanelor afectate de inundaţii un mesaj de solidaritate şi a declarat că acestea vor beneficia de un sprijin ce va fi oferit de UE. Frecvenţa inundaţiilor asociate cu ploile abundente se preconizează că va creşte în Europa Centrală şi de Vest, într-o lume care se confruntă cu o încălzire de 1,5 grade Celsius, în medie, avertizează specialiştii.