Efectele intemperiilor
Vremea severă din weekend a provocat întreruperi ale furnizării de energie electrică în sud-estul României şi a afectat trafucul rutier în partea de nord-est.
Sorin Iordan, 20.11.2023, 11:50
România a fost afectată, în weekend, de manifestări severe ale vremii. Dacă în zonele montane din centru şi în nord-estul ţării a nins abundent şi s-a depus un strat consistent de zăpadă, în regiunile din sud-est, în special în Dobrogea şi pe litoral s-au înregistrat precipitaţii mixte, iar vântul a suflat cu tărie şi a atins, pe alocuri, 100 de kilometri pe oră. În total, 52 de localităţi din 16 judeţe au fost afectate de vremea rea, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
În judeţele Neamţ, Suceava şi Vaslui, din regiunea de nord-est a României, ninsoarea şi viscolul au dus la închiderea mai multor drumuri, iar viscolul a provocat întreruperea furnizării energiei electrice în mai multe localităţi.
În sud-estul ţării, a vântul a reprezentat principalul pericol. Sâmbătă, Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic naţional, iar o parte din turbinele eoliene s-au oprit. Societatea Naţională Nuclearelectrica anunţa că, urmare a întreruperilor, complexul producea cu 1.700 de MW mai puţin decât în condiţii normale. Producţia redusă de energie electrică şi daunele cauzate de vânt sistemului de transport al acesteia au dus la întreruperea funrnizării de electricitate în zeci de localităţi. Duminică după-amiază, aproximativ 40.000 de consumatori din 80 de localităţi din regiunea Dobgogea nu aveau curent electric, potrivit companiei furnizoare. Între timp alimentarea a fost restabilită pentru aproape 93% dintre cei afectaţi. Totodată, Unitatea 1 de la Cernavodă a fost resincronizată la sistemul energetic naţional, iar de luni funcţionează la capacitate maximă.
O situaţie deosebită s-a înregistrat în municipiul Constanţa. Cel mai mare oraş port românesc la Marea Neagră a fost lovit de o furtună deosebit de puternică în noaptea de sâmbătă spre duminică. Vântul, care a depăşit la rafală 100 km/h, a smuls acoperişuri, a pus la pământ copaci şi stâlpi de iluminat stradal şi de înaltă tensiune şi a avariat zeci de autoturisme. În portul turistic Tomis, câteva ambarcaţiuni au fost avariate, iar unele s-au scufundat la chei.
După episodul de vreme severă din weekend, Administraţia Naţională de Meteorologie transmite că temperaturile cresc în cea mai mare parte a României, dar mai semnificativ în regiunile din sud-vest și sud, unde vor depăşi normalul aceastei perioade. Cerul se menţine mai mult noros în jumătatea de nord a teritoriului și variabil în rest. Plouă în Maramureş, local în Moldova, Transilvania, şi pe arii restrânse în Crișana și Banat. La munte precipitațiile sunt mixte și există condiţii pentru formarea poleiului. Vântul s-a mai domolit şi prezintă intensificări, cu precădere, în zona montană înaltă, din Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, unde viscoleşte zăpada depusă în zilele precedente. Temperaturile maxime vor fi de la 2 grade în nordul Moldovei, până spre 16-18 grade Celsius în sud.