Efectele iernii în România
După un sfârșit de săptămână cu ninsori și viscol, peste România s-a abătut un val de frig.
Daniela Budu, 06.02.2023, 11:44
După un ianuarie cu temperaturi de primăvară, un val de frig a pus stăpânire pe cea mai mare parte a României, iar meteorologii anunță că acesta va ține încă câteva zile. Vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea şi dimineaţa în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului. Vântul va avea intensificări în mai multe regiuni, amplificând senzaţia de frig. Mihai Huştiu, meteorolog ANM, explică: Aproape întreaga săptămână va aduce temperaturi maxime ce vor fi cuprinse între minus 5 şi 0 grade în general, cu posibile valori mai ridicate doar prin dealurile sudice. Minimele vor fi negative, sub limita gerului în mare parte din ţară şi se vor situa între minus 14 şi minus 4 grade, izolat cu valori termice spre minus 18, minus 20 de grade. De asemenea, în partea de sud-est a ţării, vântul va amplifica şi mai mult senzaţia de frig. Vreme rece şi în capitală, cu temperaturi maxime de cel mult 1-2 grade şi minime de minus 8, minus 5 grade.
Valul de frig și-a făcut deja simțită prezența. S-a înregistrat cea mai rece noapte din acest an, cu minime ce au coborât până la minus 22 C la munte, dar temperatura resimțită a fost mult mai mică, din cauza vântului care a bătut și cu 110 km/h. Valul de frig care s-a abătut asupra României vine după un sfârșit de săptămână marcat de mai multe coduri galbene și portocalii de vreme rea. Au fost ninsori abundente la munte și viscol și în celelalte regiuni, în special pe litoral, în vest, dar și în est. Mai multe drumuri au fost închise, la fel și toate porturile, traficul aerian a fost parţial afectat, iar pe munte a fost risc de avalanșă. De altfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au avut loc două avalanșe puternice în Munții Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine. Una dintre ele a lovit o cabana unde se aflau zeci de turiști și a acoperit cu zăpadă mașinile aflate în parcarea acesteia, dar nicio persoană nu a fost rănită. Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde s-a produs, de asemenea, o avalanșă.
Salvamont România a informat că au fost solicitaţi să intervină ‘la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane’, fiind salvate sute de persoane în acest sfârșit de săptămână și câteva zeci având nevoie de îngrijiri medicale. Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă a anunțat că a intervenit în zeci de județe și în municipiul Bucureşti, unde s-au produs efecte ale ninsorilor, viscolului şi vântului puternic. Au fost probleme și cu furnizarea electricității în unele zone. Pompierii au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, pentru degajarea a zeci de copaci şi a mai multor stâlpi de electricitate, fiind avariate si autoturisme. Drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate din cauza zăpezii. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de urgenţă, se circulă încă în condiţii de iarnă pe şoselele din mai multe judeţe, iar șoferii sunt sfătuiți să îți echipeze corespunzător autovehiculele înainte de a pleca la drum.