Efectele economice ale instabilităţii politice
Impasul de pe scena politică românească generează probleme importante în plan economic.
Roxana Vasile, 20.12.2024, 12:30
Impasul din ultimele zile, din România, legat de constituirea unei majorități parlamentare care să propună un premier și, deci, imposibilitatea formării unui nou Guvern se resimt acut în plan economic.
Joi, Bursa de Valori Bucureşti a închis pe roşu. Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii, s-a depreciat cu 2%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a scăzut cu 1,97%. Tot în scădere au închis și indicele-reper pentru randamentul fondurilor de investiţii sau cel care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi.
Invocând incertitudinea politică din România, în cursul săptămânii, Agenţia de rating Fitch înrăutăţise perspectiva țării de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă. Aceasta se traduce prin scumpirea împrumuturilor internaţionale ale României, lucru care îi face pe economişti să aducă în discuţie inclusiv necesitatea ca Bucureștiul să recurgă, eventual, la expertiza Fondului Monetar Internaţional, cunoscut pentru politicile sale de austeritate. Să nu fi existat instabilitate politică, situația economică era, oricum, sumbră! Deficitele bugetar şi de cont curent sunt foarte ridicate, inflaţia continuă să îi cocoșeze financiar pe oameni, creşterea economică cunoaște o încetinire semnificativă, iar datoria publică a trecut de 50% din Produsul Intern Brut şi continuă să crească – toate acestea creionează tabloul economic al momentului.
Dacă instabilitatea politică se va prelungi, este posibil ca economia să se confrunte şi cu alte probleme, avertizează profesorul Mircea Coşea, care este de părere că decidenţii politici își sabotează, practic, propria economie:
ʺCare este efectul imediat? Căderea Bursei. Bursa e cel mai important termometru al temperaturii economice. Este o pierdere de 1 miliard şi ceva de euro în câteva minute. S-ar putea manifesta efecte în domeniul cursului leului, ar putea leul să aibă probleme. Aici, Banca Naţională va depune efort, cum a depus întotdeauna, pentru menţinerea leului, dar nu poate pe termen nelimitat. E foarte complicat. Vom avea o stagnare a interesului investitorilor pentru venirea în România şi o îngheţare a proiectelor investitorilor străini pe perioada acestei instabilităţi politice.
Şi din partea Uniunii Europene vom avea o monitorizare mult mai strictă a ceea ce se întâmplă în domeniul fiscal-bugetar, având în vedere că am semnat la Uniunea Europeană un program fiscal de remediere a deficitului pe 7 ani. În contextul în care avem întârzieri mari cu PNRR-ul, acest PNRR nefiind pe termen lung, mai e un an jumătate de aplicare a lui, în aceste condiţii, s-ar putea ca şi tragerea banilor de la PNRR să aibă anumite dificultăţi.ʺ
Cu alte cuvinte – mai spune Mircea Coșea – o ţară care nu este stabilă, e o ţară impredictibilă. Or, impredictibilitatea este cea mai mare dificultate pe care o poate întâmpina un plan de afaceri, inclusiv la nivel național.