Efecte ale scumpirii energiei
Coaliţia la guvernare în România va analiza dacă este necesară îmbunătăţirea legislaţiei prin care consumatorii beneficiază de plafonarea preţurilor la curent și gaze naturale.
Roxana Vasile, 06.01.2022, 11:33
România este printre țările europene cele mai afectate de prețurile-record la curent electric și gaze naturale. La 1 ianuarie 2021, piaţa energiei s-a liberalizat total, timp de o jumătate de an, haosul generat pe fondul unei comunicări ineficiente creându-le oamenilor numeroase neajunsuri. Treptat, piața s-a calmat, dar din vară, preţurile la curent și gaze au luat-o razna. Spre finele lui 2021, preţul kilowattului a fost plafonat pentru consumatorii casnici, iar o parte din factură a fost compensată de la bugetul de stat, persoanele fizice fiind oarecum la adăpost până la 31 martie 2022. Până atunci, actuala coaliţie la putere liberalo-social-democrată va analiza dacă este necesară îmbunătăţirea legislaţiei – a anunţat, la Radio România, ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. De altfel, PSD a criticat actuala lege a plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Popescu şi adoptată de fosta majoritate parlamentară din care social-democrații nu făceau parte. Ei propun, acum, acordarea de vouchere consumatorilor vulnerabili, simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie sau extinderea schemei de ajutor de stat pentru agenţii economici.
Despre marii consumatori, ministrul Virgil Popescu a declarat că şi aceștia au fost ajutaţi să depăşească problemele legate de creşterea de preţuri:
Marii consumatori de energie nu sunt prinşi în actuala lege, dar acolo am avut o schemă de ajutor de stat, care tocmai ce am finalizat-o anul trecut şi unde am plătit 693 de milioane de lei (n.red. circa 140 de milioane de euro). Inclusiv lui ALRO Slatina i-am plătit la sfârşitul lunii octombrie 390 de milioane de lei ajutor de stat, lui Azomureş i-am plătit 125 de milioane de lei în luna octombrie ca ajutor de stat pentru preţurile la energie – şi am dat două exemple mari de două companii care au susţinut că preţurile mari nu le permit funcţionarea în continuare. Înţelegem acest lucru.
Totuși, la Combinatul ALRO, singurul producător de aluminiu și aliaje din România și cel mai mare din Europa Centrală și de Est (exceptând Rusia), sindicaliştii au decis să protesteze, după ce conducerea a hotărât să reducă producţia din cauza crizei energetice. Ei spun că peste 1.000 de salariaţi sunt în pericol de a fi trimişi în şomaj tehnic, însă efectele ar putea fi mult mai ample, pentru că de ALRO depind și alte societăţi, a căror activitate ar urma să aibă de suferit. Proteste au fost și la combinatul de alumină din Tulcea faţă de creşterea preţului la energie electrică. Din prima zi a acestui an, unitatea a început să reducă producţia, iar oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă.Ei speră că autorităţile vor interveni în sprijinul marilor consumatori de energie electrică, pentru ca aceştia să aibă acces la tarife convenabile. Protestele vor continua.