Educaţia şi sănătatea, domenii prioritare
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a lansat o provocare Guvernului si a propus o largă consultare publică care să ducă la o reformă amplă a sistemului de învăţământ, confruntat de ani buni cu numeroase probleme.
România Internațional, 15.09.2015, 12:58
România are nevoie de o reformă profundă în domeniul educaţiei, care să aducă învăţământul în secolul XXI, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis. El a spus că este o ruşine naţională faptul că, la început de an şcolar, aproape 4.000 de instituţii de învăţământ din cele circa 20 de mii nu au autorizaţie de funcţionare, marea majoritate pentru că fie nu au apă curentă, fie nu sunt racordate la canalizare.
Şeful statului a arătat că învăţământul românesc se confruntă şi cu multe alte probleme, de la logistică, până la lipsa manualelor şcolare, decalajele dintre mediul urban şi cel rural, neintegrarea absolvenţilor pe piaţa muncii. Klaus Iohannis a amintit că reforme în educaţie s-au făcut aproape în fiecare an, dar problemele au rămas, în mare, aceleaşi. Din acest motiv, şeful statului a propus începerea, printr-o largă consultare publică, care va dura cel putin 2 ani, a unei noi reforme în învăţământ.
El i-a invitat pe toţi cei interesaţi, societatea civilă, sindicate, instituţii centrale şi judeţene care se ocupă de şcoli, universităţile, pe toţi cei care au informaţii, au o gândire despre cum trebuie să arate şcoala românească, să participe la această consultare, care să ducă la reformarea amplă a sistemului de învăţământ românesc, având în vedere că situaţia este „de-a dreptul tragică”. Şeful statului a lansat o provocare Executivului:
Lansez guvernului o provocare. Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni, cred că este posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem o Românie modernă şi în şcoli”.
La rândul său, premierul Victor Ponta a dat asigurări că educaţia şi sănătatea vor rămâne în continuare domenii prioritare ale Executivului: Şi în viitor, sănătatea şi educaţia vor fi domeniile în care toţi banii pe care îi avem îi vom investi, atât pe zona de salarizare, cât şi în zona condiţiilor create”. El a anunţat că va discuta în următoarele zile cu miniştrii educaţiei, finanţelor şi muncii despre locul personalului din sistemul de învăţământ în legea privind salarizarea în sectorul bugetar.
Ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, consideră că noul an şcolar a început bine, că unele probleme s-au rezolvat, dar mai sunt multe altele de rezolvat, îndeosebi la nivelul infrastructurii şcolare, al manualelor şi a revizuirii programelor şcolare. Este un proces ce trebuie aplicat cu multă coerenţă şi multă consecvenţă, a spus Cîmpeanu. Ministrul a precizat că sistemul educaţiei nu este un sistem ce poate fi oprit şi schimbările trebuie să fie realizate din mers şi să vină în întâmpinarea aşteptărilor societăţii.