Ecouri după Summitul UE
Prevăzut pentru primăvara lui 2019, divorţul de Uniunea Europeană decis prin referendum de britanici nu este unul foarte uşor. După cinci runde de discuţii, divergenţele persistă, în pofida eforturilor depuse de negociatori.
Corina Cristea, 23.10.2017, 12:25
Consiliul European de toamnă, care a reunit la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, liderii comunitari, nu s-a soldat cu constatarea unor progrese suficiente care să deblocheze etapa următoare a negocierilor de ieşire a Marii Britanii din UE, respectiv cea legată de viitorul relaţiilor comerciale cu Londra. Dificultăţile sunt legate, în principal, de suma pe care Londra va trebui să o plătească după plecarea sa din blocul comunitar. Zvonurile despre un blocaj” în negocierea condiţiilor Brexitului sunt exagerate, a apreciat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul summitului.
Cei 27 de lideri şi-au dat acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea începerii a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, adică negocierea relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie după data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, în special un acord comercial şi eventual o perioadă de tranziţie.
Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe negociatorul-şef european, Michel Barnier, să angajeze discuţiile privind această a doua fază, invocând faptul că încă nu s-au înregistrat progrese suficiente în cele trei dosare prioritare pentru europeni, respectiv factura” Brexitului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul britanic Theresa May insistă la rândul ei că aceste trei dosare şi relaţia viitoare dintre Londra şi UE trebuie negociate în paralel.
Reprezentant al României la summitul de la Bruxelles, la finalul reuniunii preşedintele Klaus Iohannis a sintetizat situaţia, în timpul unei conferinţe de presă: Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente. Aşadar, am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relaţia cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit. S-a negociat, s-au apropiat oarecum poziţiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare şi vom încerca să ajungem în situaţia de ok pentru continuare, la următorul consiliu, în decembrie.”
Liderii europeni au abordat şi tema migraţiei. Preşedintele României a spus că au fost înregistrate rezultate bune pe toate rutele, în sensul diminuării fenomenului. În opinia sa, însă, această chestiune se va afla pe agenda europeană aproape permanent.