Economie şi fiscalitate
Firmele din România vor plăti impozite la stat mai mari începând cu 2018, dacă Guvernul va impune taxarea companiilor dupa veniturile lor şi nu după profit, cum se întâmplă în prezent.
Mihai Pelin, 04.07.2017, 12:35
În România, noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar firmele mari nu vor mai plati impozit pe profit de 16%, aşa cum se întâmplă acum, ci un impozit pe venit de 1%, 2% sau 3%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat că instituţia pe care o conduce va analiza cu atenţie programul de guvernare când acesta se va concretiza.
În privinţa intenţiei executivului de a introduce impozitul pe cifra de afaceri în locul celui pe profit, şeful băncii centrale a subliniat că ideea nu aparţine vreunui specialist BNR: “Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care există în multe ţări ale lumii. Eu nu spun că este bine sau este rău. Ideile care sunt atribuite Bancii Centrale se găsesc în orice manual de politici economice, deci nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la BNR. Important este cine le receptează, cum le receptează şi cum le pune în practică.”
Premierul Mihai Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual şi doar pe unele tipuri de activităţi, au precizat surse guvernamentale. Potrivit acestora, premierul aşteaptă rezultatul simulărilor privind acest tip de impozit, realizate de Ministerul Finanţelor Publice şi ulterior va lua o decizie. În schimb, în opinia experţilor, această măsură ar fi distructivă pentru mediul de afaceri şi va genera un val de efecte negative. În plus, ei atrag atenţia asupra faptului că aplicarea unei cote diferenţiale de impozit pe cifra de afaceri poate crea discrepanţe concurenţiale între ţări, discrepanţe care se vor regăsi în preţurile produsului final, România riscând astfel declanşarea procedurii de infrigement.
Efectele impozitării cifrei de afaceri a companiilor vor fi greu de suportat pentru majoritatea companiilor din România, în special pentru cele care au venituri de peste 1 milion euro (60% dintre ele sunt cu acţionariat străin), se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România. Conform acesteia, cele mai afectate de noile măsuri ar fi sectoarele distribuţiei şi al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează tradiţional rulaje mari cuplate cu margini de profit mai scăzute.
Acesta este primul studiu de impact al noilor măsuri fiscale, în condiţiile în care, nici guvernul şi nici autorii programului de de guvernare PSD-ALDE nu au făcut public niciun fel de astfel de document.