Economie şi energie
Previziunile privind economia românească sunt optimiste, o spun autorităţile de la Bucureşti, dar şi cei de la Banca Mondială, FMI sau Comisia Europeană.
Corina Cristea, 12.06.2014, 12:24
Banca Mondială a revizuit în scădere estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat de economia mondială în acest an. În ceea ce priveşte România, a îmbunătăţit, însă, prognoza de creştere, de la 2,5%, cât estima în ianuarie, la 2,8%, urmând ca avansul economic să fie mai mare anul viitor, de 3,2%. Cifrele sunt similare în cazul regiunii Europei Centrale şi de Est.
Potrivit unui raport al instituţiei financiare internaţionale, cererea externă mai puternică este cea care va duce la o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii din România şi la revenirea consumului. În acelaşi timp, inflaţia redusă va permite Băncii Centrale să aibă o politică monetară de sprijinire a refacerii economiei.
Guvernul de la Bucureşti şi Fondul Monetar Internaţional, ai cărui reprezentanţi se află în aceste zile în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by încheiat în toamna anului trecut, se bazează pe o creştere a PIB în 2014 între 2,2% şi 2,5% şi de 2,5% anul viitor. Autorităţile române au încercat, în principal, să le demonstreze creditorilor internaţionali că există resurse pentru a lua măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale – CAS – cu 5% de la jumătatea anului.
Guvernul vrea, pe de altă parte, să obţină minimum 435 de milioane de euro pentru 51% din acţiunile Electrica, pe care le va lista la bursă. Conform programului convenit, până pe 26 iunie ar trebui încheiate pregătirile de listare la bursă, urmând ca pe 3 iulie să înceapă tranzacţionarea acţiunilor Electrica. Premierul Victor Ponta este încrezător în succesul acestei operaţiuni şi spune că sumele obţinute vor fi direcţionate către investiţii: Sunt convins, o să fie o listare de succes, aşa cum a fost şi la Romgaz, şi la Transelectrica, şi la Transgaz şi tot capitalul privat pe care-l atragem va fi păstrat pentru investiţii în infrastructura de energie.”
Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că este vorba despre cel mai mare proces de listare pe piaţa de capital din România, iar preţul unei acţiuni va fi cuprins între 11 şi 13,5 lei. 85% din numărul acţiunilor vor putea fi cumpărate de marii investitori, iar 15% revin micilor investitori. În cazul în care va exista un interes sporit din partea acestora din urmă, alocarea va creşte de la 15% la 22% şi, pentru toţi, vor putea exista anumite discounturi. Răzvan Nicolescu a subliniat, pe de altă parte, că de la 1 iulie producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să tranzacţioneze o parte din producţia proprie pe bursă, iar din 2015 această măsură se va aplica şi furnizorilor de gaze naturale.