Economia României în 2013
Potrivit Oficiului european pentru Statistică (Eurostat), România a avut a cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul trei al anului trecut...
România Internațional, 06.01.2014, 12:31
În primele nouă luni din 2013, România a înregistrat o creştere economică de 2,7%, iar autorităţile de la Bucureşti au luat în calcul un avans al economiei de 2,2% pentru întregul an. Potrivit Oficiului european pentru Statistică (Eurostat), România a avut a cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul trei al anului trecut, atât comparativ cu precedentele trei luni cât şi cu perioada iulie-septembrie 2012. Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,6%, România a fost lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria (ambele cu 0,8%).
Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, creşterea economică peste aşteptări şi continuarea consolidării fiscale, cea mai mică rată a inflaţiei de după 1989, deficitul de cont curent de circa 2% din PIB şi evoluţiile record ale exporturilor, producţiei industriale şi a celei agricole, reprezintă semnale clare că în 2013 România a intrat într-un nou ciclu economic. Unul dintre factorii care au transformat România într-una dintre economiile europene cu cea mai rapidă creştere poate fi considerat şi programul cu FMI. Cel de-al doilea acord stand-by de tip preventiv cu Fondul, în valoare de 3,5 miliarde de euro, a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani.
Acesta este al treilea acord solicitat de România creditorilor internaţionali, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost semnat în 2009, iar al doilea în 2011. Până în prezent, asistenţa financiară acordată României de către FMI a fost destul de consistentă şi s-a concretizat în douăsprezece programe de împrumut. Revenind la situaţia actuală, nu trebuie omis faptul că în 2013 inflaţia a scăzut la cel mai mic nivel după 1989, ţinta de inflaţie a BNR fiind de 2,5%. Agricultura a rămas însă vedeta economiei româneşti.
Pe fondul unor condiţii meteo favorabile, dar şi al unor măsuri luate de autorităţi în sectorul irigaţiilor, producţia vegetală a depăşit, în 2013, 22 de milioane de tone, cu 50% mai mare decat în 2012. Cireaşa de pe tort a fost scăderea TVA la pâine şi produse de panificaţie de la 24% la 9%, măsură asteptată cu real interes de industria de profil care se lupta anual cu o evaziune de 70%. Un alt factor important care a condus la creşterea economiei a fost absorţia fondurilor europene, care în noiembrie atinsese un grad de 27%, însă chiar şi aşa România rămâne codaşa Europei la acest capitol.
Pe de altă parte, 2013, a fost unul bun pentru moneda naţională, leul. Aceasta a înregistrat cea mai bună evoluţie dintre monedele spaţiului comunitar în raport cu euro. În 2014, analiştii estimează că leul ar putea avea o evoluţie fluctuantă, având în vedere că este un an electoral, care poate genera instabilitate politică.