Economia, în revenire
România va avea, în acest an, o creştere economică mult mai mare decât cea estimată la construirea bugetului pe 2014 - anunţă autorităţile de la Bucureşti.
Roxana Vasile, 13.05.2014, 13:05
Măsurile dure de austeritate luate de guvernul de la Bucureşti încă din primele luni ale crizei economice au nemulţumit o bună parte a populaţiei României. Ele au condus, însă, la o redresare invidiată de multe alte state europene: în vreme ce ele se confruntau, în continuare, cu recesiunea prelungită, cu şomajul tot mai crescut sau cu imposibilitatea reducerii deficitului, autorităţile române anunţau, deja, cifre îmbucurătoare.
Trendul pozitiv se menţine şi pentru anul acesta. Potrivit ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, în 2014 economia României are toate şansele să crească mai mult decât anul trecut. Cu alte cuvinte, datele de până acum indică o posibilă creştere economică de peste 3,5%, cât s-a înregistrat în 2013, cea mai mare din Uniunea Europeană. Liviu Voinea:
„În primul trimestru 2013, faţă de primul trimestru 2012, a fost o creştere de 2,1. Primul trimestru 2014 faţă de trimestrul 2013 va fi cu siguranţă o creştere de peste 3%, poate chiar aproape de 4%. Aceasta ne îndreptăţeşte să credem, având în vedere fluctuaţiile trimestriale ale creşterii economice, că pe ansamblul lui 2014 creşterea economică va fi cel puţin egală, dacă nu mai mare decât cea din 2013.”
Încrederea în economie a populaţiei, firmelor şi a băncilor se reflectă în consum şi investiţii. De aceea, ministrul Voinea le-a cerut românilor să ajute la creştere printr-un consum mai mare. A invitat, totodată, firmele să se împrumute şi să investească, iar băncile – să acorde credite pentru consum şi investiţii. Din nou, Liviu Voinea: „Statul nu va mai face nici greşelile de politică economică de până în 2008, nici ajustările brutale din 2009 şi 2010. Dimpotrivă, statul este primul care are încredere şi dovedeşte lucrul acesta prin faptul că în 2014 investiţiile publice sunt programate să crească cu aproximativ 1 miliard de euro faţă de 2013, în condiţiile în care deficitul bugetar este în continuare programat să scadă.”
Un semnal de stabilitate al economiei ar fi trecerea la moneda unică europeană, or dezideratul autorităţilor este ca, din 2019, România să adopte euro. Intenţia a fost, deja, anunţată Comisiei Europene. Populaţia să stea liniştită, pentru că nu vor fi egalizate costurile şi, deci, nu vor creşte preţurile – spune ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, trecerea la euro va echivala cu dispariţia riscului valutar şi cu scăderea constantă a costului creditării.
Recent, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara că obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 – 2019 nu este în afara realităţii. Cât despre mediul de afaceri românesc, acesta susţine intenţia Guvernului, ca de altfel orice măsură care atrage după sine predictibilitate.