Eclipsa de Soare în România
În ce interval orar se va vedea eclipsa de vineri şi cum trebuie observat fenomenul.
Lica Manolache, 19.03.2015, 17:52
O eclipsă de Soare care va fi vizibilă şi din România se va produce vineri, 20 martie. Fenomenul coincide cu echinocţiul de primăvară. Discul Soarelui se va vedea acoperit în proporţie de 40-55% de pe teritoriul României. De altfel, doar în zonele apropiate de Polul Nord va fi eclipsă totală.
Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate a eclipsei de maxim două minute şi 30 de secunde, la fel se va întâmpla şi în arhipeleagul Svalbard, informează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Soarele se va vedea aproape intergral acoperit de Lună şi din Irlanda sau Marea Britanie.
La Bucureşti, eclipsa va avea o acoperire a Soarelui de 43% şi va putea fi observată în intervalul orar orele 10:48-13:04, maximul de intensitate fiind atins în jurul orei 12.00 (11:56). Observatorul Astronomic a publicat online lista cu orele de început, maxim şi sfârşit ale eclipsei pentru toate judeţele României.
Tot Observatorul Astronomic precizezază că eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice şi modalitatea prin care fenomenul poate fi observat în siguranţă:
Puteţi privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar […] Trebuie să priviţi Soarele din 5 în 5 minute şi veţi vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.
Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauţi în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecţiei. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulţi privitori deodată.”