Echilibre bugetare
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei. Datele prezentate relevă o scădere semnificativă a prognozei privind acest indicator.
Corina Cristea, 08.11.2013, 11:59
Banca Naţională a României a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%. Pentru prima parte a anului viitor, BNR anticipează că inflaţia va atinge noi minime istorice, care ar putea fi, însă, estompate parţial de modificările în domeniul fiscalităţii anunţate de executiv în urma negocierilor cu finanţatorii internaţionali, aflaţi recent la Bucureşti în vizită de evaluare a acordului stand-by cu România.
Temperat, guvernatorul Băncii centrale, Mugur Isărescu, declara: „Aşa cum nu ne-am pierdut cumpătul în vara anului trecut, când rata anuală a inflaţiei a sărit în sus mult şi a ieşit din interval din cauza secetei şi mediului politic, nu sărim nici acum de bucurie pentru că rata anuală a inflaţiei coboară la niveluri de minime istorice şi va continua să coboare”. Impactul măsurilor fiscale asupra creşterii preţurilor se va situa undeva între 0,2% şi 0,6%, apreciază Mugur Isărescu: De regulă, asemenea impozite se includ în costuri şi se reflectă sau nu în preţul final. Depinde ce ne spune şi piaţa. Dar un lucru aş vrea să fie clar, noi nu credem în maniera aceea că la orice decizie de creştere a costurilor prin impozitare totul se transmite în preţ, ajunge la o avalanşă. Ele au fost infirmate de practică. Piaţa nu înghite orice în preţ. Aşa-zisul Tăvălug al preţurilor nu are din ce să vină.”
Analistul economic Aurelian Dochia explică de ce este dificil pentru BNR să estimeze aceste efecte: Este greu de măsurat pentru că, în primul rând, BNR nu cred că dispune de modelele econometrice potrivite pentru a măsura astfel de efecte, care sunt mai degrabă de caracter excepţional. Sunt un element de care se ţine seama o dată la foarte mulţi ani. Nu este un lucru care să se modifice de la an la an şi, probabil, că impactul este greu de estimat, dar nici aici nu cred că poate să fie foarte mare. În momentul de faţă, pe fondul unei accentuate tendinţe de scădere a inflaţiei, aceste măsuri s-ar putea să nu se vadă foarte mult în indicele preţurilor din 2014.”
În ceea ce priveşte finanţările, Isărescu a apreciat că împrumuturile în valută vor continua să scadă în soldul creditelor, dar cu un ritm mai redus, şi a precizat că rata dobânzii la creditele noi în lei pentru populaţie înregistrează scăderi semnificative.
Recent, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, de la 4,25 la 4% pe an, iar Mugur Isărescu a declarat că aşteaptă de la băncile comerciale continuarea reducerii dobânzilor la creditele în lei.