EBU cere independenţa şi finanţarea stabilă a serviciilor publice radio-tv
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) cere autorităţilor române să asigure independenţa şi finanţarea stabilă şi adecvată a serviciilor publice de radio şi televiziune.
Radio România, 11.11.2016, 21:54
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) cere autorităţilor române să asigure independenţa şi finanţarea stabilă şi adecvată a serviciilor publice de radio şi televiziune. Într-o declaraţie prezentată vineri, la finalul unei reuniuni organizate de EBU și de Consiliul Europei la Praga, de Radka Betcheva, şefă a cabinetului directorului general al EBU, se arată:
„Parlamentari, profesionişti din presa audiovizuală şi experţi în drept, participanţi la reuniunea organizată la Praga de Consiliul Europei, de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi de EBU, cer autorităţilor române să asigure fonduri adecvate şi stabile pentru posturile publice de radio şi televiziune, dar şi independenţa lor faţă de ingerinţele politice. Serviciile publice de radio şi televiziune trebuie să-şi îndeplinească rolul lor democratic în societate, dar în acelaşi timp, trebuie să-şi poată susţine propriul lor proces de reformă”.
Declarația EBU intervine după ce Parlamentul României a decis desfiinţarea taxei radio-tv: Reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi specialişti din domeniul audiovizual s-au pronunţat pentru menţinerea taxei radio-tv, la o dezbatere organizată joi la Bucureşti, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a apreciat că desfiinţarea taxei radio-tv, decisă de Parlament, nu ar fi trebuit să fie făcută în procedură de urgenţă, fără consultarea Radioului şi Televiziunii publice.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii prin care sunt eliminate mai multe taxe, inclusiv taxa radio-tv, i-a trimis însă o scrisoare preşedintelui Iohannis, în care subliniază că finanţarea celor două instituţii de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor. Dragnea susţine că managementul celor două societăţi trebuie să fie depolitizat şi profesionalizat, pentru a li se asigura independenţa editorială.