După vacanţa de Paşti
Românii, majoritari ortodocşi, au sarbătorit, ca în fiecare an, Învierea lui Isus Hristos cu familia, acasă, la munte sau în strainatate, cu bucate tradiţionale
România Internațional, 19.04.2017, 12:52
În 2017, creştinii din întreaga lume au sărbătorit împreună, pe 16 aprilie, Paştele – Învierea lui Iisus Hristos, cea mai mare şi mai veche sărbătoare a creştinătăţii. “Hristos a Înviat!” “Adevărat a Înviat!” cu aceste cuvinte, românii, majoritari ortodocşi, au întâmpinat vestea Învierii Domnului. Foarte mulţi dintre ei au participat la slujbele ţinute în biserici şi mânăstiri din ţară, dar şi în aşezămintele ortodoxe de peste hotare..Respectând tradiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani, duminică, în prima zi de Paşti, românii s-au aşezat la masă alaturi de familie şi s-au bucurat de bucatele specifice: ouă roşi, friptură de miel, cozonaci şi pască. Drobul şi vinul au fost, de asemenea, nelipsite de pe mesele românilor.
Luni, în a doua zi, mulţi au mers în vizită la prieteni, la rude sau au ieşit la o plimbare în parc. În acest an, cei mai mulţi români au preferat să stea acasă de Paşte, iar pentru masa tradiţională ei au alocat circa 500 de lei, relevă un sondaj IRES. Unii dintre români, peste o sută de mii – au ales să petreacă sarbătorile pascale în statiunile montane de pe Valea Prahovei, din Bucovina şi Maramureş, zone cu tradiţii şi obiceiuri. Pe litoral, în schimb, a fost aproape pustiu, doar 900 de români au ales această destinaţie.
În minivacanţa de Paşte romanii au cheltuit în ţară peste şapte milioane de euro pe servicii turistice, potrivit Patronateleor din Turism, deşi preţurile au fost mai mari cu 2-5% faţă de 2015. Totuşi, pe locul întâi în topul preferinţele românilor s-au clasat pensiunile rurale. Paştele la ţară a fost cel mai solicitat, pentru că orăşenii sătui de aglomeraţie, au încearcat să se reîntoarcă la tradiţiile româneşti. Au fost si români care ales să plece din ţară în minivacanţa de Paste. Cele mai căutate destinaţii externe au fost cele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, urmate de cele din Grecia sau Tenerife, Spania.
Planurile de vacanţă ale românilor au fost puţin date peste cap de vremea capricioasă., neobişnuit de rece pentru luna aprilie. În multe zone din ţară a nins, a plouat şi a bătut vântul. În capitală, Primăria a anulat un concert în aer liber şi a scurtat perioada Târgului de Paşti deschis în centrul Bucureştiului. În căsuţe cu produse autentice româneşti au fost expuse obiecte din lemn, sticlă şi ceramică, instrumente muzicale, costume populare, precum şi preparate culinare pentru toate gusturile. În Piaţă a fost şi o zonă dedicată copiilor, cu trenuleţ, carusel şi ateliere unde artişti plastici şi actori i-au ajutat copiii să îşi exprime creativitatea.
Nu puţini au fost românii care, aflaţi la muncă peste hotare, au venit acasă, pentru a fi alături de cei dragi de Paşte. Cei rămaşi departe de ţară au sărbătorit, totuşi, româneşte, cu bucate tradiţionale trimise de cei dragi de acasă