După Boris, Ashley
Vremea se va răci semnificativ în România începând de duminică - vor fi şi furtuni şi ploi torenţiale, odată cu venirea ciclonului Ashley, din Marea Mediterană.
Corina Cristea, 27.09.2024, 12:38
Niciodată până acum nu s-au măsurat precipitaţii atât de importante cantitativ în Europa Centrală precum cele înregistrate în perioada 12-16 septembrie, când furtuna Boris a afectat Polonia, România, Slovacia, Austria, Cehia, Italia şi Germania, luând viața a 24 de persoane și provocând pagube materiale considerabile. Mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele, deoarece clădirile au fost avariate, poduri s-au prăbuşit şi infrastructura a fost deteriorată.
Efectele încă nu au fost total înlăturate, iar în aceste zile un ciclon din Marea Mediterană, denumit Ashley, se manifestă, deja, în vestul Europei, îndreptându-se spre România, unde vremea urmează să se schimbe radical începând de duminică.
La Guvern au avut loc mai multe ședințe operative pentru ca autoritățile locale să fie pregătite să facă față unor posibile fenomene meteo extreme. Temperaturile maxime vor scădea brusc de la 34 până la 15 grade Celsius, cel mult 22 duminică și luni, când sunt prognozate precipitații abundente, chiar și de 90 de litri pe metru pătrat în zone din jumătatea de sud a teritoriului, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură.
Un schimb de masă de aer foarte rece, pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald, înseamnă fenomene meteorologice extreme, care impun o atenţie deosebită în intervalul următor, a explicat șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. Adică, a adăugat aceasta, “vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită, la început în partea de vest, nord-vest, probabil cu siguranţă un cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 l/mp, după care începând de duminică şi până luni – aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat – să avem zone în ţară de cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de cod portocaliu.”
Nu este exclusă nici emiterea de cod roșu, dacă va exista o probabilitate foarte mare de a avea, în 24 de ore, cantităţi care să depăşească, pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare, valori de peste 100 l/mp, a mai precizat Elena Mateescu.
Forțe suplimentare vor fi mobilizate în județele considerate de autorități cu risc ridicat. Tot acolo, primăriile trebuie să asigure permanența, să evacueze din timp persoanele vulnerabile și să fie în legătură permanentă cu centrele de coordonare de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență.