Dronele, o problemă de securitate
Proiect de lege pentru combaterea dronelor care intră neautorizat în România.
Leyla Cheamil, 30.10.2024, 11:59
Ministerul Apărării Naţionale de la București a pus în transparenţă decizională un proiect de lege care îmbunătăţeşte măsurile de securitate aeronautică. Proiectul care vizează inclusiv posibilitatea de contracarare a dronelor care intră în spaţiul aerian al României urmează să fie votat în următoarea sesiune a Parlamentului, după ce Guvernul va finaliza elaborarea acestuia.
Astfel, aeronavele fără pilot, dronele care trec ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian naţional fără autorizare vor putea fi distruse, neutralizate. Totodată, zborul acestora poate fi preluat sub control, potrivit proiectului de lege pus în transparenţă decizională de Ministerul Apărării Naţionale.
Aceste măsuri vor fi dispuse în raport cu nivelul ameninţării în limitele dreptului internaţional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanţele specifice ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor. Ultima soluţie posibilă aplicată este distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional.
Împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord se pot lua una sau mai multe măsuri non-cinetice. Acestea presupun detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcţiilor de comandă, control sau de comunicaţii. Una dintre măsurile cinetice ar fi imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord.
Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Apărării stabilește şi modul de acţiune împotriva aeronavelor cu pilot. În cazul în care respectivele avioane folosesc în mod neautorizat spaţiul aerian al României, ele sunt interceptate şi, după caz, asupra acestora avioanele interceptoare pot trage foc de avertisment şi, în ultimă instanţă, foc de nimicire.Proiectul a fost inițiat în contextul în care România, care împarte o frontieră de circa 600 de kilometri cu Ucraina, a înregistrat, în ultimul an, cazuri repetate în care fragmente de drone ruseşti au căzut pe teritoriul său, în timpul atacurilor Moscovei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei.
„Militarii au nevoie de prevederi legale pentru ca să-şi exercite pe timp de pace – România nefiind în război cu Federaţia Rusă – dreptul de a nu permite unor obiecte care nu-şi declară identitatea şi nici nu sunt atribuite unei terţe forţe de a viola spaţiul nostru aerian şi de a produce probabile şi nedorite pagube materiale atât în arealul obiectivelor civile, cât şi în arealul unor obiective de interes publicˮ, este de părere analistul militar Ion Petrescu.
Potrivit legii propuse, sistemele aliate prezente în România pot să participe la orice acţiune, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă al căror semnatar este România, în calitate de membru al NATO şi al Uniunii Europene. În decursul lunii octombrie, sistemele radar ale României au detectat patru semnale separate – posibil de la drone – care au încălcat spaţiul aerian al ţării.