Dreptul la limba română în Transnistria
Separatiştii rusofoni din Transnistria continuă să şicaneze şcolile cu predare în limba română din aşa-numita republică de la est de Nistru, sprijinită economic şi ideologic de forţe interesate de la Moscova.
Valentin Țigău, 06.02.2014, 13:06
România a reacţionat prompt, miercuri, după ce directorul Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din regiunea separatistă Transnistria, contabila şi şoferul acestei instituţii au fost reţinuţi de miliţie. Directorul Ion Ioncev se întorcea de la Chişinau, unde ridicase salariile restante ale angajaţilor liceului. Sumele au fost confiscate la punctul de frontieră al Republicii Moldova cu republica separatistă, iar cei trei au fost reţinuţi sub acuzaţia de contrabandă.
Într-un comunicat, preşedintele României, Traian Băsescu ia act cu profundă îngrijorare de acest eveniment şi consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le sunt blocate conturile şi li se confiscă banii de salarii, pentru a fi aduse în stare de faliment. În opinia lui Traian Băsescu, reţinerea reprezentanţilor liceului Lucian Blaga reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din zonă; el cere OSCE să intervină, de urgenţă.
Executivul de la Chişinău a condamnat reţinerea celor trei şi consideră măsura total nejustificată. Chiar dacă directorul şi colegii săi au fost, ulterior, eliberati, la presiunea R.Moldova, situaţia se menţine tensionată. Atacurile separatiştilor pro-ruşi din Transnistria la adresa şcolilor cu predare în limba română au fost repetate, după 1991, când Transnistria şi-a declarat, unilateral, independenţa de R.Moldova, acuzând pericolul românizării statului dintre Prut şi Nistru.
Ultimul episod, cel de săptămâna aceasta, poate fi legat de gesturile politice ale Chişinăului de aprofundare a apropierii de UE. Teama Moscovei de a-şi pierde influenţa în fosta republică sovietică majoritar românofonă se reflectă, la Tiraspol, în gesturi transparente de intimidare a românilor, cea mai numeroasă etnie din autoproclamata republică. Victoria legată de deblocarea conturilor şcolii este una temporară, susţine şi directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, care este convins că autorităţile din stânga Nistrului vor continua presiunile.
Aceste presiuni au determinat o scădere a numărului de elevi din Transnistria care învaţă în limba romana cu grafie latină. De la peste 6.000 de elevi, în 2004, s-a ajuns la aproximativ 1.800, în prezent. Aflat într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, timp în care a avut întrevederi cu autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului, ambasadorul OSCE Radojko Bogojević a declarat, la finalul vizitei, că reglementarea transnistreană va fi un subiect prioritar pe ordinea de zi a preşedinţiilor consecutive ale organizaţiei, deţinute, anul acesta, de Elveţia şi în 2015, de Serbia.