Dosarul Roşia Montană
Comisia parlamentara insarcinata cu analiza proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana – Romania a inceput dezbaterea unui Proiect de lege care va reglementa definitiv una dintre cele mai controversate probleme din istoria mineritului romanesc.
Valentin Țigău, 16.10.2013, 11:53
Acum o luna, Parlamentul roman a infiintat o comisie speciala insarcinata cu analiza proiectului de lege privind exploatarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana. Exploatarea este una dintre cele mai controversate, din cauza impactului extractiei cu cianuri asupra mediului. Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care deschiderea minei de catre compania canadiana Gold Corporation a fost blocata, ani buni, de autorităţile romane, care nu au acordat avizul de mediu.
In incercarea de a stabili adevarul si de a media intre sustinatorii si inamicii proiectului, Comisia parlamentara a efectuat o serie de audieri la care au participat specialisti din mediu, geologie, minerit, cultura si economie. Incepand de astazi, Comisia dezbate pe articole Proiectul de lege privind Rosia Montana depus la Parlament, document final care ar urma sa reglementeze exploatarea aurifera din Carpatii Apuseni. Comisia l-a audiat, marti, pentru a doua oară, pe ministrul marilor proiecte, Dan Şova. El a trebuit să răspundă mai multor intrebari, de la respectarea normelor de protecţie a mediului şi protejarea obiectivelor arheologice, până la reglementarea exproprierilor în zonă. Şova a prezentat avantajele economice ale noului proiect de la Roşia Montană, în comparaţie cu vechia propunere si a dat asigurari ca statul român va supraveghea exploatarea aurifera.
Fostul ministru al mediului din partea UDMR, Attila Korodi, i-a atras, insa, atentia ca guvernul nu se sprijină pe date certe, ci doar pe cele furnizate de Roşia Montană Gold Corporation. Korodi a subliniat ca, în ciuda celor afirmate de compania canadiană, metoda de cianurare a întregului zăcământ nu este folosită niciunde în Europa.
La randul lui, senatorul PNL, Dumitru Popescu Dian, al carui partid contesta proiectul de lege desi e opera unui executiv din care face parte, a reprosat guvernului faptul că, prin acest proiect, o companie privată va putea face exproprieri. In opinia sa, acesta reprezinta un precedent periculos.
In replica, ministrul Sova a declarat ca exproprierea se va face numai prin hotărâre de guvern si ca motivul pentru care compania privata a fost delegata să facă exproprieri este ca actioneaza mai eficient decat administratia publica. Sova mai spune ca nicio decizie nu va fi luată în companie fără acordul părţii române şi că nu există niciun pericol de pierdere economică.
In cateva zile, se aşteaptă finalizarea raportului comisiei speciale si prezentarea sa în Parlamentul de la Bucuresti.