Dosarul Revoluţiei
În decembrie 1989 nu a existat vid de putere – afirmă anchetatorii în dosarul Revoluţiei române.
Roxana Vasile, 20.12.2017, 12:31
Data de 16 decembrie înseamnă, cel puţin simbolic, începutul prăbuşirii, în 1989, a sistemului comunist din România. Populaţia Timişoarei, urbe din vestul ţării, a decis, indiferent de consecinţe, să se opună pe faţă regimului totalitar condus de cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu. Iniţial doar o contestare, extrem de curajoasă de altfel, a unei măsuri abuzive a autorităţilor locale s-a transformat, treptat, într-o revoltă anti-sistem, marcată de încleştări şi jertfe. Pe 20 decembrie, Timişoara s-a autodeclarat „primul oraş liber de comunism din România”.
Protestele s-au extins rapid în toată ţara şi au culminat, pe 22 decembrie, cu fuga soţilor Ceauşescu, cu elicopterul, de pe acoperişul Comitetului Central din Bucureşti. A urmat, apoi, în special în Capitală, dar şi în alte mari oraşe din România un măcel de proporţii care a durat până pe 25 decembrie: în total, între 16 şi 25 decembrie 1989, au murit peste 1.000 de oameni şi aproape 3.400 au fost răniţi, România devenind singura ţară din Blocul Estic unde schimbarea regimului s-a făcut violent şi în care liderii – Nicolae şi Elena Ceauşescu – au fost executaţi prin împuşcare.
“Cine-a tras în noi, în 21-22?”
Întrebarea este, de ani de zile, leit-motivul românilor care, fie au luptat pentru libertate în 1989, chiar cu riscul de a a-şi pierde viaţa, fie şi-au îngropat, atunci, rude, prieteni sau cunoscuţi. Răspunsul ar consta în simpla devoalare a vinovaţilor pentru acest masacru. După ce a fost clasat, dosarul Revoluţiei a fost redeschis anul trecut, procurorii militari încercând să afle răspunsul la întrebarea nerezolvată timp de 28 de ani, iar adevărul începe să iasă la lumină.
Un cotidian central califica drept ‘Breaking News istoric’ concluzia anchetatorilor, făcută publică la acest început de săptămână. Procurorul militar, Marian Lazăr: “A fost stabilită componenţa comandamentului politico-militar care a preluat în timp foarte scurt, după fuga preşedintelui în exerciţiu, puterea totală în România, concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Din probele administrate până în prezent de procurorii militari a reieşit, referitor la declanşarea şi executarea diversiunii militare începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, că aceasta a fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite. Cercetările au reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii, astfel fiind instaurată la nivel naţional binecunoscuta psihoză terorist.”
Anchetatorii mai spun că a fost identificată sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului popular al lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie 1989, care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului şi declanşarea protestelor în Bucureşti. Totodată, s-a mai descoperit că, până la execuţia soţilor Ceauşescu, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a lor.