Dosarul Colectiv, disjuns
Dosarul Colectiv a fost disjuns de Curtea de Apel București.
Daniela Budu, 15.06.2021, 11:45
În octombrie 2015 România trecea prin una dintre cele mai mari tragedii. Un incendiu izbucnit din cauza unor dispozitive cu artificii, pe 30 octombrie, într-un club din București, a dus la moartea a 26 de oameni în acea noapte și a încă 38 în spitalele din țară și din străinătate. Totul s-a întâmplat în numai câteva minute, după ce tavanul și stâlpii clubului au fost cuprinși rapid de flăcări. În încercarea de a ieși pe singura ușă existentă, mulţimea speriată s-a călcat în picioare. Printre cei care și-au pierdut viața se numără artiști, fotografi, jurnaliști, elevi olimpici și studenți străini. Au fost și mulți răniți – circa 150 de oameni. ISU, pompierii, poliția și toți cei aflați acolo au încercat cu disperare să salveze tinerii prinși în flăcări. S-au facut, însă, greșeli și s-au luat decizii haotic, nefiind nimeni pregătit pentru un asemenea dezastru.
Atunci, principalul acționar al clubului și cei doi asociați au fost arestați. Ulterior s-au făcut și alte investigații, fiind acuzate și cadre din Primăria Sectorului în care se afla clubul, în frunte cu primarul Cristian Popescu-Piedone. S-au facut arestări și la firma care s-a ocupat de artificii și la ISU. În procesul care a urmat, majoritatea au fost acuzați și, în decembrie 2019, toţi inculpaţii au primit pedepse cu închisoarea şi au fost obligați să plătească daune în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro victimelor incendiului. Ulterior, avocații acuzaților deciziile atacat în instanță.
Anul 2021 aduce noi schimbări în dosarul Colectiv. Curtea de Apel Bucureşti a decis luni să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar, funcţionarii din primărie şi pompierii să fie judecaţi separat de patronii clubului. Aceasta va decide în toamnă dacă fostului primar şi altor inculpaţi li se va schimba încadrarea faptelor de care sunt acuzaţi, ceea ce ar putea atrage şi pedepse mai uşoare dacă ei vor fi condamnaţi. Procesul merge mai departe în ceea ce-i priveşte pe cei trei patroni ai clubul bucureştean şi pe pirotehniştii care au organizat focul de artificii. Decizia de disjungere a trezit nemulţumirea avocaţilor, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului, acuzând că dosarele au fost initial disjunse, apoi reunite.
Părţile civile – supravieţitorii sau urmaşii celor care au murit în Colectiv sau în spitalele din România și din străinătate – au protestat în sala de judecată faţă de această soluţie. Mai mult, supravieţuitori şi rudele victimelor au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, decizia judecătorilor de a schimba încadrarea juridică a faptelor inculpaţilor. Semnatarii spun că, astfel, pedepsele vor fi mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România.