Dosarele impresionante ale luptei anticorupţie
În România, săptămâna judiciară a început în forţă. Dosare deschise, reţineri făcute, sentinţe date.
Florentin Căpitănescu, 03.02.2015, 13:26
Membru de vază al unui grup select, cel al mogulilor de presă, cu un profund sens peiorativ, cunoscutul om de afaceri roman Adrian Sârbu a intrat în colimatorul procurorilor. El este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare – infracţiuni pe care, susţin procurorii, le-ar fi comis în calitate de patron al unui influent trust media. Într-un scenariu devenit comun, cu personaje de talia sa ajunse în situaţii similare, Sârbu se declară nevinovat şi sugerează că este vorba de un dosar fabricat.
Adrian Sărbu:”Totul este o fabricaţie, acuzaţiile sunt ridicole. Astea sunt cătuşele, da? Nu are rost să comentăm mai mult”.
Cu o prezenţă publică discretă, la umbra căreia a ştiut să navigheze cu graţie sub toate regimurile politice ce s-au perindat în perioada post-comunistă, Sârbu are, totusi, şi reputaţia unui vizionar, ce a reuşit, încă din anii ’90, să impună pe piaţa media autohtonă un nou tip de management, de tip occidental. Dosarul său nu este, însă, singurul ce a atras priviri interesate la acest început de săptămână. Patru judecători au fost condamnaţi pentru luare de mită, în dosarul în care sunt acuzaţi că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dan Adamescu în câteva cazuri de insolvenţă. Dacă cel din urmă a primit o pedeapsă de închisoare cu executare de patru ani si patru luni, unul dintre judecători, Mircea Moldovan, a fost condamnat la nu mai puţin de 22 de ani – un record absolut în lumea magistraţilor.
Totuşi, sentinţa în acest caz nu este definitivă. Într-un alt dosar instrumentat de prolifica, în aceşti ultimi ani, Direcţie Natională Anticorupţie (DNA), un fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi un primar din sud-vestul ţării au fost reţinuţi. Ei sunt acuzaţi că în 2011, cu ocazia unei gale de box, au sifonat o parte din banii oferiţi de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, pentru organizarea evenimentului. În acelaşi dosar, titulara din epocă a portofoliului ministerului, Elena Udrea, şi colegul său de la Economie, Ion Ariton, acum, parlamentari, sunt, şi ei, cercetaţi.
Prinsă în corzi, după ce săptămâna trecută a fost pusă sub acuzare într-un alt dosar de corupţie, Udrea susţine că noua ancheta este răspunsul la acuzaţiile pe care le-a făcut săptămâna trecută la adresa directorului interimar al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea. Aceste trei dosare, chiar dacă au ca protagonişti cunoscuţi oameni de afaceri, politicieni şi magistraţi, nu sunt considerate nici pe departe cele spectaculoase din ultima vreme. Ceea ce nu-i puţin lucru, într-o ţară în care, până nu demult, la acest nivel înalt, justiţia era un concept aproape inaplicabil.