Dosarele anticorupţie
Zilnic apar elemente noi în dosarele care reţin atenţia opiniei publice din România.
Roxana Vasile, 25.11.2014, 12:44
Pe de o parte, procurorii români anti-corupţie scot la iveală tentaculele tot mai lungi şi încâlcite în afacerea de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Pe de alta, ei strâng tot mai tare laţul în jurul celor bănuiţi că ar fi orchestrat o înşelătorie la scară mare. Fosta şefă a Autorităţii, Crinuţa Dumitrean, a fost arestată preventiv, marţi, iar fosta vicepreşedintă, Oana Vasilescu, va fi cercetata in libertate sub control judiciar, în dosarul în dosarul în care fusese, deja, arestată Alina Bica, până de curând şefa anti-mafiei române, în prezent suspendată din magistratură.
Cele trei sunt acuzate de abuz în serviciu pe vremea când erau membre ale Comisiei centrale care se ocupă de restituiri de terenuri confiscate pe timpul regimului comunist. În 2011, ele ar fi acceptat să-i plătească unui om de afaceri echivalentul a aproximativ 84 de milioane de euro reprezentând despăgubiri pentru un parc de 13 hectare din Bucureşti, deşi, în realitate, pământul valora mult mai puţin. Potrivit anchetatorilor anti-corupţie, prejudiciul depăşeşte 60 de milioane de euro.
Cum din Comisie, la vremea faptelor incriminate, făceau parte inclusiv deputatul democrat-liberal Cătălin Teodorescu şi cel al UDMR, Marko-Attila Gabor, procurorii au cerut încuviinţarea Camerei Deputaţilor pentru reţinerea lor. În acelaşi dosar, instrumentat cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, au mai fost arestaţi un fost vice-preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi expertul evaluator. Nici omul de afaceri Dorin Cocoş nu ar fi străin de cele întâmplate.
Fostul soţ al liderului Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, candidată, anul acesta, la Preşedinţia României, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în sprijinul cererii de despăgubire. Acelaşi Cocoş este cercetat, în stare de arest preventiv, într-un alt dosar răsunător – Microsoft – privitor la achiziţionarea de licenţe IT pentru şcolile din România.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut avize pentru urmărirea penală a 9 foşti miniştri din guvernări atât de dreapta, cât şi de stânga despre care spun că, împreună cu persoane din societăţile implicate în derularea proiectului, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 achitate de Executiv în cadrul contractului. Printre foştii miniştri figurează şi cel al comunicaţiilor Dan Nica, devenit europarlamentar în mai anul acesta.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat că a primit de la DNA cererea de ridicare a imunităţii acestuia, cererea urmând să fie trimisă Comisiei pentru Afaceri Juridice. În fine, să reamintim existenţa unui al treilea dosar de calibru privitor la retrocedări ilegale de păduri, care ar fi păgubit statul cu peste 300 de milioane de euro. Nici acesta nu este privat de o distribuţie” din lumea politicii la nivel înalt.