Dosare importante în lupta anticorupţie
Mai mulţi senatori şi deputaţi români au rămas fără imunitate pentru ca justiţia să-şi poată spune cuvântul în legătură cu acuzaţiile care planează asupra lor privind diverse cazuri de corupţie sau incompatibilitate.
Corina Cristea, 20.11.2014, 13:08
Intens vehiculate în timpul campaniei pentru recentele prezidenţiale din România, temele privind respingerea legii amnistiei şi graţierii, respectiv aprobarea ridicării imunităţii parlamentarilor cu dosare penale, s-au concretizat în legislativul de la Bucureşti la scurt timp după aflarea rezultatelor.
Depus în urmă cu aproape un an, proiectul privind amnistia a suscitat proteste vehemente din partea societăţii civile, iar marţi seară plenul Camerei Deputaţilor a tranşat problema, votând, în cvasiunanimitate, pentru respingerea acestuia. În expunerea de motive, cei doi iniţiatori – deputaţii Mădălin Voicu, PSD, şi Nicolae Păun, din partea minorităţilor naţionale – susţineau că este nevoie să fie graţiaţi cei condamnaţi pentru infracţiuni minore, pentru că închisorile sunt supraaglomerate. Era vorba despre amnistierea infracţiunilor pentru care Codul Penal sau legile speciale aplică o pedeapsă cu închisoarea de până la şapte ani inclusiv şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la şase ani. În aceeaşi zi, deputaţii au aprobat cererile formulate de procurorii DNA cu privire la încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Adam – PSD (la guvernare), Ion Diniţă – PC (partener la guvernare al social-democraţilor) şi Mircea Roşca – PNL (în opoziţie), toţi trei acuzaţi de acte de corupţie.
În Senat, liberalul Akos Mora a demisionat, după ce fusese declarat incompatibil de ANI şi de instanţele de judecată, iar, o zi mai târziu, plenul acestei camere a lăsat fără imunitate doi senatori acuzaţi în dosarul Microsoft – social-democrata Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, de la UNPR (la guvernare).
În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a 9 foşti miniştri despre care spun că împreună cu persoane din societăţile implicate în derularea proiectului privind acordarea licenţelor IT pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 achitate de Executiv în cadrul contractului.
Referindu-se la toate aceste acţiuni de facilitare a procesului de justiţie, şeful statului, Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa în continuarea acestei atitudini, ca semn că politicienii au înţeles că nu sunt deasupra legii: Mă bucur mult că, în urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor şi că nu se pot aşeza deasupra legii doar pentru că sunt parlamentari.”
Pe de altă parte, Traian Băsescu a amintit că procurorii au primit avizul pentru urmărirea penală a fostului ministru liberal Cristian David, pe care îl acuză că ar fi primit mită pentru a interveni pe lângă un prefect care să restituie 15 hectare de teren intravilan unei persoane fizice.