Doliu Naţional pentru Regele Mihai
În România este doliu naţional în memoria Regelui Mihai I.
Roxana Vasile, 14.12.2017, 13:00
Regele Mihai I al României s-a întors, miercuri, pentru ultima oară, în ţara pe care a iubit-o până la moarte şi în care va rămâne definitiv. Ajuns monarh la nici 6 ani, cu o viaţă ce se anunţa poleită cu aur, cel de-al patrulea suveran al României a avut, însă, parte de un destin de un imens tragism. Obligat de comunişti să abdice în 1947, el a luat calea exilului, revenind în Patria-mamă, nu fără turbulenţe, abia după Revoluţia din 1989.
„Am fost întrebat de multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit un alt fel de-a spune adevărul despre starea mea de atunci, decât că am plecat cu moartea în suflet” – spunea Regele Mihai, într-o carte de convorbiri.
Monarhul detronat a lucrat printre străini, şi-a făcut familie printre străini şi nicio clipă nu a uitat că este un străin, într-o ţară străină.
Odată cu ultimul drum al Suveranului din Elveţia, unde se stabilise şi unde a murit, către România ia sfârşit, acum, un exil lung cât o viaţă de om. Mihai I va fi înmormântat, sâmbătă, la Curtea de Argeş, necropolă regală din sudul României, alături de soţia sa, Ana de Bourbon-Parma. Până atunci, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului monarh este depus în Sala Tronului a Palatului Regal de la Bucureşti, unde românii pot să îi aducă un ultim omagiu. Au făcut-o, anterior, şi oficialii la cel mai înalt nivel din România şi Republica Moldova românofonă vecină la Castelul Peleş de la Sinaia, din Carpaţii Meridionali, Regele defunct poposind pentru ultima dată şi în locul unde s-a născut şi a copilărit.
Într-un cuvânt, memoria lui Mihai I este omagiată, în aceste zile, de o ţară întreagă, de la oameni obişnuiţi la personalităţi politice, diplomaţi sau istorici. Printre ei se numără fondatorul Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, Dinu Zamfirescu, care a declarat: „Pierdem un erou român, pierdem un om care a fost un exemplu de demnitate şi personală, şi regală. Cred că România are nevoie de oameni de acest gen şi, cu toată tristeţea, trebuie să vă spun că, în momentul de faţă, nu prea găsim asemenea persoană în ţara noastră. De câte ori l-am văzut în străinătate, întotdeauna era interesat de ceea ce se întâmplă în România, ce fac românii. El resimţea o responsabilitate pentru ţară şi întreba ce ar putea să facă pentru România.”
La funeraliile de sâmbătă ale regelui Mihai I sunt aşteptaţi, între alţii, regii Spaniei, Sofia şi Juan Carlos, regina Spaniei fiind de, altfel, verişoară primară a fostului suveran român. Vor veni şi prinţul Charles al Marii Britanii, un mare iubitor al României, regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu sau Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria. Până atunci, timp de trei zile, în România a fost decretat doliu naţional.