Doi români în conducerea Parlamentului European
România are doi vicepreşedinţi în Parlamentul European: Victor Negrescu (S&D) şi Nicolae Ştefănuţă (Verzi).
Corina Cristea, 17.07.2024, 12:20
Doi dintre cei 14 vicepreședinți ai noului Parlament European sunt români – Victor Negrescu și Nicolae Ștefănuță – aceștia fiind aleși din primul tur de vot, marți, în prima şedinţă a legislaturii. Victor Negrescu a candidat din partea grupului social-democraţilor, iar Nicolae Ştefănuţă din partea grupului verzilor, însă ambii s-au bucurat de sprijinul majorităţii parlamentare formate în jurul popularilor, social-democraţilor şi al liberalilor de la Renew.
În vârstă de 38 de ani, Victor Negrescu a reprezentat România în calitate de membru al Parlamentului European (2014 – 2017, 2020 – prezent), deținând și alte roluri administrative în legislativul european, precum cea de chestor şi cea de vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură. Nu în ultimul rând, Victor Negrescu a fost desemnat negociator-şef al Parlamentului European privind bugetul european pe anul 2025.
“Voi căuta să fiu mai mult decât un vicepreşedinte al legislativului european, voi continua să fiu o voce puternică pentru români la nivelul instituţiilor europene pentru că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm că putem conta şi ne putem impune, cu profesionalism, punctele de vedere”, a declarat noul vicepreşedinte Victor Negrescu, precizând că s-a prezentat în faţa parlamentarilor europeni cu trei priorităţi clare: democratizarea şi deschiderea Parlamentului European către cetăţeni, respect faţă de toţi eurodeputaţii din toate statele membre şi întărirea rolului legislativului în procesul decizional european:
“Aş dori să influenţez bugetul acestei instituţii şi procesul decizional la nivelul mai multor comisii din Parlamentul European, în aşa fel încât agenda legislativului european să corespundă mai mult cu agenda cetăţenilor.”
Celălalt vicepreședinte din România, Nicolae Ştefănuţă (42 de ani), parlamentar european începând din 2019, a obținut actualul mandat de eurodeputat ca independent, dar în Parlamentul European este afiliat Verzilor, al patrulea grup ca pondere în legislativul european, grup care, deşi nu se află oficial în interiorul majorităţii, sprijină ideea izolării extremelor.
Nicolae Ştefănuţă: “Verzii participă la cordonul sanitar, la această iniţiativă de păstrare a centrului pro-european şi vrem să arătăm că suntem parteneri serioşi. Sper ca şi celelalte grupuri să fie parteneri serioşi pentru guvernarea acestui continent.”
„Este o onoare pentru mine să devin astăzi vicepreşedinte al Parlamentului European, dar şi o mare responsabilitate. Îmi propun să aduc Parlamentul mai aproape de oameni, în special de tineri. Criza socială, inegalitatea, discriminarea îi fac pe tineri să fie îngrijoraţi de viitor. Noi, întregul birou al Parlamentului, avem datoria să le arătăm că democraţia europeană funcţionează, că drepturile lor sunt respectate şi că vocea lor este ascultată”, a declarat Nicolae Ştefănuţă.